Ο απολογισμός του τραγικού τροχαίου της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη ήταν πέντε νεκροί Έλληνες. Πρόκειται για δύο νοσηλεύτριες, έναν υπαξιωματικό και δύο διερμηνείς. Πήγαν για να προσφέρουν χείρα βοηθείας όπου ήταν εφικτό στη χώρα της βόρειας Αφρικής, η οποία επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, με τον αριθμό των νεκρών να πλησιάζει τους 3.000. 

Ο Γ.Β., με καταγωγή από την Καρδίτσα, ήταν 28 ετών, παντρεμένος και ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών.



Η νοσηλεύτρια από το Ηράκλειο, Ε.Α., η οποία έμενε στην Αθήνα, ήταν μία εκ των τριών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη.

Πίσω από την Ε.Α. κρύβεται μια τραγική ιστορία, καθώς ο αδερφός της είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν ιπτάμενος και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής συνετρίβη.



Η Γ.Μ. ήταν νοσηλεύτρια από την Αθήνα, είχε παντρευτεί πριν από έναν χρόνο, είχε πάει εθελοντικά στη Λιβύη και εργαζόταν για χρόνια στον Στρατό.

Το χρονικό του δυστυχήματος



Θλίψη και πόνο έχει σκορπίσει στη χώρα η είδηση του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη με πέντε άτομα της ανθρωπιστικής βοήθειας να χάνουν τη ζωή τους.

Τόσο ο απολογισμός όσο και ο τρόπος που έγινε το δυστύχημα σοκάρουν. Μάλιστα, στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας έρχεται να προστεθεί και το θρίλερ που προηγήθηκε της είδησης για τον θάνατο των πέντε μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού δύσκολα γίνονταν οι επικοινωνίες για την επιβεβαίωση της τραγικής είδησης.

Ο αστυνομικός συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», Βασίλης Λαμπρόπουλος, εξήγησε στο LIVE NEWS πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στα πέντε άτομα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη.

Τρία μέλη της αποστολής, που είχε φτάσει το πρωί της Κυριακής στη χώρα, έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό και έπιασε φωτιά στην πόλη Ντέρνα. Άλλοι δύο αγνοούνται, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Το λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η αποστολή είχε προσγειωθεί στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής στη Βεγγάζη και κατευθυνόταν προς την πόλη Ντέρνα που επλήγη από τις σαρωτικές πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Πώς έγινε



Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, με την υπόθεση ασχολήθηκε και η ΕΥΠ ώστε να ξεδιαλύνουν πώς έγινε το δυστύχημα.

Συγκεκριμένα, πίσω από το όχημα που τους μετέφερε ήταν δύο τζιπ από τη Λιβύη για να το συνοδεύουν. Ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση και ενώ περνάει το πρώτο τζιπ, το όχημα έστριψε και χτύπησε από την αριστερή πλευρά το λεωφορείο.

Το όχημα μεγάλου κυβισμού περιείχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εξερράγη το μεγάλο ρεζερβουάρ και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος και τα μεγάλα προβλήματα οδικής ασφάλεια που υπάρχουν στη Λιβύη έγινε το δυστύχημα.



«Δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τη Λιβύη»

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δηλώνοντας ότι θα διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, οι οποίοι συνέτρεξαν εκεί για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Όσο για τις συγκεχυμένες πληροφορίες τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, ο κ. Μαρινάκης, αφού εξέφρασε τη συντριβή του για την απώλεια των πέντε ανθρώπων, ανέφερε: «Αυτό που μας λέει το υπουργείο Άμυνας είναι ότι αυτή ήταν η ενημέρωση αρχικά από το κράτος της Λιβύης, δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί».

Όσο για το αν τηρήθηκαν κανόνες ασφάλειας κατά τη μετακίνηση της ελληνικής αποστολής, είπε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, πως οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα πριν γίνει η σχετική έρευνα και δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας».

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της εκλογής προέδρου από τη βάση και πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς την επόμενη Κυριακή θα εκλεγεί ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για τη συμμετοχή στη χθεσινή εκλογική διαδικασία σχολίασε πως δεν υποτιμάται καμία διαδικασία, όμως πρόσθεσε πως ήταν ίδια με την προηγούμενη φορά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει αρχηγό για πρώτη φορά μετά το 2008.

Συμμπλήρωσε ότι το να είναι κάποιος νέος δεν αρκεί για να διεκδικεί την ψήφο των πολιτών και πως όλοι κρινόμαστε για τις ιδέες, τις θέσεις και τις δράσεις μας. Η ηλικία από μόνη της δεν είναι διαβατήριο για τίποτα, είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σχολίασε ότι μέσα στις κυρίαρχες ιδεολογίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο «πολακισμός» και πως είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία να ακούγονται θέσεις, όπως «να ξεδοντιάσουμε» θεσμούς. «Αλίμονο αν κάποιος γουστάρει να ξεδοντιάζει τους θεσμούς. Όλοι έχουμε εμπιστοσύνη στη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.