Σε ένα σπάνιο περιστατικό, ένα παιδάκι μόλις ενός έτους στις ΗΠΑ έχασε τη ζωή του αφού μολύνθηκε από μια αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο. Το αγοράκι μολύνθηκε με Naegleria fowleri, στην οποία εκτέθηκε όταν κολύμπησε σε πισίνα.

Η Naegleria fowleri είναι μια αμοιβάδα που «κατοικεί» στο νερό και προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, καταστρέφοντάς τον και σκοτώνοντας σχεδόν το 100 τοις εκατό των θυμάτων της. Το Υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας, σύμφωνα με την Daily Mail, επιβεβαίωσε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι η πισίνα όπου έπαιζε το αγοράκι και πιθανότατα πολλά άλλα παιδιά, περιείχε ίχνη αμοιβάδας Naegleria fowleri. Οι αρχές έκλεισαν αμέσως την πισίνα.

Σύμφωνα με την DailyMail, πρόκειται για το πιο πρόσφατο θύμα της συγκεκριμένης λοίμωξης από τα πέντε που έχουν αναφερθεί. Το τελευταίο πριν το αγόρι, ήταν ένας κάτοικος του Τέξας που πέθανε αφού κολύμπησε σε μία λίμνη στο Όστιν.

Πού «ζει» και τι προκαλεί η αμοιβάδα Naegleria fowleri

Η αμοιβάδα Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός που ζει σε ζεστό γλυκό νερό, όπως εκείνο που αναβλύζει από σιντριβάνια. Όταν το παράσιτο εισέρχεται στη μύτη και ταξιδεύει μέσω των ρινικών οδών, φτάνει στον εγκέφαλο όπου τρέφεται με εγκεφαλικό ιστό, οδηγώντας τον ασθενή σε σοβαρή νευρολογική βλάβη. Η μόλυνση ονομάζεται πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM).

Τα συμπτώματα της λοίμωξης

Δεν είναι σαφές πόσος χρόνος μεσολάβησε μεταξύ της έκθεσης του παιδιού και της μόλυνσης αλλά τυπικά η διαδικασία εξελίσσεται γρήγορα. Σύμφωνα όμως με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ της πρώτης  και 12ης ημέρας μετά το κολύμπι σε μολυσμένο νερό και ο θάνατος συνήθως ακολουθεί περίπου πέντε ημέρες αργότερα.

Τα συμπτώματα στην αρχή μοιάζουν με έναν ιό, όπως πονοκέφαλο, ναυτία, πυρετό και δυσκαμψία του αυχένα. Αλλά γρήγορα εξελίσσονται σε πιο σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, παραισθήσεις, κώμα και συχνά θάνατο.

Μόλις 157 περιπτώσεις μόλυνσης έχουν επιβεβαιωθεί από το 1962 έως το 2022, αλλά μόνο τέσσερα άτομα επέζησαν.

Με πληροφορίες από Daily Mail