Σύμφωνα με αναφορές των New York Times, νέα στοιχεία αναδεικνύουν ότι ο πύραυλος που προκάλεσε την έκρηξη σε μια αγορά στην πόλη Κοσταντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία τον Σεπτέμβριο και στοίχισε την ζωή 16 ανθρώπων ήταν ίσως ουκρανικός, αντίθετα με τις αρχικές δηλώσεις που έλεγαν ότι προήλθε από ρωσικό πύραυλο.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν ειδικούς στην αντιαεροπορική άμυνα, εικονικά και μαρτυρίες, που υποδεικνύουν ότι ο πύραυλος πιθανόν να παρέκκλινε από την πορεία του λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Επίσης, υλικό από κάμερα ασφαλείας δείχνει ότι ο πύραυλος προήλθε από περιοχή υπό ουκρανικό έλεγχο. Αντιστοιχούν με τον πύραυλο 9Μ38, που χρησιμοποιείται και από την Ουκρανία και την Ρωσία.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία λίγα λεπτά πριν το πλήγμα ο ουκρανικός στρατός είχε εκτοξεύσει δύο πυραύλους εδάφους- αέρος εναντίον των Ρώσων από την πόλη Ντρουζκίφκα, περίπου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κοσταντινίβκα.

Οι ΝΥΤ επικαλούνται επίσης δύο αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι δήλωσαν ότι είδαν τους πυραύλους να εκτοξεύονται από την Ντρουζκίφκα με κατεύθυνση το σημείο όπου βρίσκονταν τα ρωσικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Μάλιστα ένας εξ αυτών είπε ότι οι πύραυλοι κατευθύνθηκαν προς την Κοσταντινίβκα.

Ανέφεραν επίσης ότι οι κρατήρες που προκλήθηκαν από την έκρηξη και τα θραύσματα που βρέθηκαν στο σημείο ταιριάζουν με πύραυλο 9Μ38, ο οποίος εκτοξεύεται από το κινητό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Buk. Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δεν έχει απαντήσει προς το παρόν σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας εξετάζουν το περιστατικό και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.