Ο βασιλιάς Κάρολος ξεκινά σήμερα τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία με σκοπό να τονίσει τη φιλία μεταξύ των δύο εθνών, μετά την αναβολή του ταξιδιού τον Μάρτιο εν μέσω εκτεταμένων διαδηλώσεων κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τον βασιλιά Κάρολο και τη βασίλισσα Καμίλα υποδέχθηκε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ορλί. Επρόκειτο να παρευρεθούν σε μια τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου, παρουσία του Μακρόν και της συζύγου του, Μπριζίτ.

Η επίσκεψη δείχνει «τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες μας. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτιστική, καλλιτεχνική και γαστρονομική αριστεία της Γαλλίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

«Μας επισκεπτόσουν ως πρίγκιπας, επιστρέφεις ως βασιλιάς. Μεγαλειότατε, καλώς ορίσατε», σημειώνει ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, όπου παραθέτει και βίντεο από προηγούμενες επισκέψεις του Καρόλου στη Γαλλία.

Στα Ηλύσια Πεδία

Πάνω από το μνημείο θα πετάξουν τα τζετ μαχητικά του Patrouille de France και των βρετανικών Κόκκινων Βελών, οι ακροβατικές ομάδες των δύο αεροπορικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια, το προεδρικό και το βασιλικό ζευγάρι θα κατευθυνθούν με αυτοκίνητο στο προεδρικό μέγαρο, παρελαύνοντας στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Ο Μακρόν και ο Κάρολος θα έχουν διμερή συνάντηση, γιατί η επίσκεψη «συμβολίζει επίσης τη σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης», καθώς «στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί στενά για την προστασία της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη», τόνισε η γαλλική προεδρία.

Θα έχουν επίσης συνομιλίες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς το νότιο νησί της Ιταλίας Λαμπεντούζα κατακλύζεται τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που αναχωρούν από την Τυνησία.

Σε μια διμερή σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο, ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, συμφώνησαν να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς και να εντείνουν τις προσπάθειες για να εμποδίσουν τους μετανάστες να περάσουν τη Μάγχη.

«Γνωρίζουμε ότι η σχέση Βρετανίας και Γαλλίας ήταν κατά καιρούς δύσκολη από το 2016», δήλωσε στο Associated Press ο Εντ Όουενς, ιστορικός της βρετανικής μοναρχίας.

«Αυτή η κίνηση από την πλευρά του βρετανικού κράτους να στείλει τον βασιλιά στη Γαλλία έχει σκοπό να καθησυχάσει τον λαό της Γαλλίας, αλλά και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική σχέση και ότι βασίζεται στην ιστορία, την κληρονομιά και υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα στο κοινό μας μέλλον που μας συνδέει».


Δείπνο με υψηλούς προσκεκλημένους

Το δείπνο στο Hall of Mirrors στο Παλάτι των Βερσαλλιών, παρουσία περισσότερων από 150 καλεσμένων, θα είναι ένα από τα κορυφαία σημεία της επίσκεψης.

Καλεσμένοι στο δείπνο είναι περίπου 100 άτομα, από διάσημους ηθοποιούς και τραγουδιστές μέχρι ποδοσφαιριστές και επιχειρηματίες.

Ενδεικτικά, από τις προσωπικότητες του κόσμου του πολιτισμού αναμένονται κυρίως ο τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ, οι ηθοποιοί Χιου Γκραντ, Σαρλότ Γκενσμπούρ και Έμα ΜακΚέι, οι συγγραφείς Κεν Φόλετ, Κέιτ Έλιοτ και Κρίστοφερ Χάμπτον, οι φωτογράφοι Μπετίνα Ρενς και Γιαν Αρτίς-Μπερτράν...

Μεταξύ των εκπροσώπων του αθλητικού κόσμου περιλαμβάνονται ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ, οι πρώην ποδοσφαιριστές Ντιντιέ Ντρογκμπά και Πατρίκ Βιεϊρά, που αγωνίσθηκαν πολύ στην Αγγλία, η πρώην τενίστρια Αμελί Μορεσμό (είχε κερδίσει το 2008 το Γουίμπλετον) και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 του Παρισιού Τόνι Εστανγκέ.

Την Πέμπτη ο Κάρολος θα απευθυνθεί στους Γάλλους νομοθέτες στη Γερουσία, παρέχοντας έναν νέο χώρο στον βασιλιά για να επιδείξει τις γλωσσικές του ικανότητες, αφού εντυπωσίασε το κοινό του εναλλάσσοντας απρόσκοπτα γερμανικά και αγγλικά κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο γερμανικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

Στην Παναγία των Παρισίων

Αργότερα θα ξανασυναντήσει τον Μακρόν μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων για να δει τις συνεχιζόμενες εργασίες ανακαίνισης με στόχο την επαναλειτουργία του μνημείου μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μένα Ρόουλινγκς, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων LCI, είπε ότι ο Κάρολος ήταν «πολύ λυπημένος» μετά την κατάρρευση του κωδωνοστασίου και της οροφής του μνημείου από πυρκαγιά το 2019. Του θύμισε την πυρκαγιά του 1992 στο Κάστρο του Ουίνδσορ, πρόσθεσε.

«Φυσικά είναι μια απίστευτη στιγμή γι' αυτόν να έχει την ευκαιρία, με τη βασίλισσα, να δει αυτό το έργο (ανακαίνισης) και επίσης να συναντήσει τους πυροσβέστες που συμμετείχαν», είπε.

Ο Κάρολος και ο Μακρόν θα παραστούν επίσης σε δεξίωση για Βρετανούς και Γάλλους επιχειρηματίες για τη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Ο βασιλιάς θα ολοκληρώσει το ταξίδι του την Παρασκευή με μια στάση στο Μπορντό, όπου κατοικεί μια μεγάλη βρετανική κοινότητα. Θα συναντήσει εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης και κοινότητες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2022 στην περιοχή και θα επισκεφθεί το Forêt Experimentale ή πειραματικό δάσος, ένα έργο που έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση των επιπτώσεων του κλίματος στα αστικά δάση.

Θα περιοδεύσει επίσης σε έναν αμπελώνα που έχει πρωτοστατήσει σε μια βιώσιμη προσέγγιση στην παραγωγή κρασιού.