Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου«επανέλαβε την ανησυχία του έναντι κάθε αλλαγής του ισραηλινού δημοκρατικού συστήματος που θα μπορούσε να γίνει χωρίς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πρόκειται για σαφή νύξη για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την οποία άρχισε η ισραηλινή κυβέρνηση, πυροδοτώντας ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε ωστόσο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τον Ισραηλινό ηγέτη «στην Ουάσινγκτον πριν από το τέλος του έτους», δείχνοντας έτσι μια βούληση κατευνασμού της πολύ τεταμένης σχέσης μεταξύ των δυο ανδρών.

Ο 80χρονος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης κατά της λήψης νέων «μονομερών μέτρων» εκ μέρους των Παλαιστινίων όπως και των Ισραηλινών, και αυτό ενώ η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στην πολιτική της εποικιστικής δραστηριότητας του Νετανιάχου με τη δημιουργία νέων εβραϊκών οικισμών, κυρίως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Νετανιάχου, που επανήλθε στην εξουσία στα τέλη του 2022, δεν έχει γίνει ακόμη δεκτός στο Οβάλ Γραφείο, όπως κατά παράδοση γίνεται με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ, κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη δυσπιστίας εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η πρώτη τους συνάντηση από τότε που ο Νετανιάχου ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας του έγινε σήμερα στο πιο ουδέτερο περιβάλλον ενός ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δύο άνδρες είχαν χειραψία, έκαναν σύντονες δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους.

Ο Νετανιάχου επέμεινε στη δυνατότητα μιας εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, μια προοπτική που ενθαρρύνει θερμά ο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες «χαιρέτισαν την πιθανή προσεχή διεξαγωγή» μιας υπουργικής συνόδου μεταξύ του Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών, με το λεγόμενο «σχήμα της Νεγκέβ» προκειμένου «να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι πρωτοβουλίες περιφερειακής ολοκλήρωσης».

Στην πρώτη σύνοδο της Νεγκέβ, που οργανώθηκε από το Ισραήλ το 2022, συμμετείχαν το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -- τέσσερις αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

«Χωρίς το Ισραήλ, κανένας Εβραίος σε αυτό τον κόσμο δεν είναι ασφαλής. Το Ισραήλ είναι σημαντικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της συνάντησης.

«Υπάρχει ένα πράγμα που δεν θα αλλάξει ποτέ, και αυτό είναι η δέσμευση του Ισραήλ για τη δημοκρατία. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τις αξίες που θεωρούν πολύτιμες οι δύο χώρες μας», είπε από την πλευρά του ο Νετανιάχου.