Το δείπνο προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, Τετάρτη 20/09, στο Παλάτι των Βερσαλλιών από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Βασικά χαρακτηριστικά του εν λόγω δείπνου ήταν η χλιδή, οι διάσημοι προσκεκλημένοι και το προσεγμένο φαγητό.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν στην προσφώνησή του ο βασιλιάς Κάρολος, μιλώντας σε άπταιστα γαλλικά, είπε στον Εμανουέλ Μακρόν: «Η γενναιοδωρία του πνεύματός σας φέρνει στο μυαλό μου πώς η οικογένειά μου και εγώ συγκινηθήκαμε τόσο πολύ από τα αφιερώματα που έγιναν στη Γαλλία στη μητέρα μου, την εκλιπούσα βασίλισσα, η κηδεία της οποίας έγινε χθες πριν από έναν χρόνο.

Κύριε πρόεδρε, μεταξύ των πολλών βαθιά συγκινητικών χειρονομιών εδώ, η έπαρση της σημαίας της Ένωσης στο Ελιζέ ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Τα λόγια σας, εκείνη τη στιγμή, σήμαιναν πολλά και για εμάς. Είπατε ότι είχε αγγίξει τις καρδιές σας – και ήταν εκείνη που έτρεφε τη μεγαλύτερη αγάπη για τη Γαλλία , όπως, φυσικά, και η γιαγιά μου βασίλισσα Ελισάβετ, η βασιλομήτωρ.

Η πρώτη επίσημη κοινή επίσκεψη των γονιών μου ήταν στη Γαλλία το 1948, λίγο μετά τον γάμο τους. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, έκαναν μεγάλη αίσθηση, χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο λαμπερό Chez Carrere στην Rue Pierre Charron, με καντάδα από την Edith Piaf. Υποψιάζομαι ότι μπορεί να μου άφησε ανεξίτηλη εντύπωση, ακόμη και έξι μήνες πριν γεννηθώ – το La Vie En Rose είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια μέχρι σήμερα».


Στην περίφημη «Αίθουσα των Κατόπτρων» έδωσαν το «παρών» 160 καλεσμένοι.

Ανάμεσά τους ο τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ (Mick Jagger) με τη σύντροφό του Μέλανι Χάμρικ (Melanie Hamrick) και ο ηθοποιός Χιου Γκραντ (Hugh Grant) με τη σύζυγό του Άννα Ελισάβετ Έμπερσταϊν (Anna Elisabet Eberstein).



Γεύσεις του Λουδοβίκου 14ου στο Παλάτι των Βερσαλλιών

To τραπέζι μήκους 60 μέτρων ήταν διακοσμημένο με τριαντάφυλλα και ορτανσίες σε αποχρώσεις του ροζ, του μοβ και του λευκού.

Το μενού το οποίο ήταν εμπνευσμένο από τις γεύσεις του Λουδοβίκου ΧΙV, περιελάμβανε μπλε αστακό, καβούρι με αμύγδαλα και δυόσμο, κοτόπουλο μπρεζέ με καλαμπόκι και γκρατέν μανιτάρια πορτσίνι, ποικιλία γαλλικών και αγγλικών τυριών και μακαρόν με κρέμα από φρέσκα βατόμουρα και λίτσι.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν η βασίλισσα Καμίλα και η πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, οι οποίες επέλεξαν να φορέσουν δημιουργίες του γαλλικού οίκου Dior με σχεδόν ίδια απόχρωση του μπλε.

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH, Μπερνάρντ Αρνό (Bernard Arnault), ο πρώην προπονητής της Αρσενάλ, Αρσέν Βέγκνερ (Arsène Wenger), και οι ηθοποιοί Σαρλότ Γκέινσμπουργκ (Charlotte Gainsbourg) και Καρόλ Μπεκέτ (Carole Bouquet).

*Φωτογραφίες: REUTERS