Ξεκίνησαν σήμερα στην αζέρικη πόλη Γεβλάχ οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετά τη στρατιωτική νίκη-αστραπή του Μπακού για την ανάκτηση του ελέγχου αυτού του αυτονομημένου θύλακα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η αζέρικη στρατιωτική επιχείρηση, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι, μέσα σε 24 ώρες, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 400.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από το επίσημο αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων Azertag, έξι άνδρες με πολιτικά ρούχα βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι για να διαπραγματευθούν την επανένταξη στο Αζερμπαϊτζάν αυτού του εδάφους όπου κατοικούν κυρίως Αρμένιοι.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως μεταξύ αυτών βλέπει κι έναν αντιπρόσωπο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον Νταβίντ Μελκουμιάν.

Μια οχηματοπομπή από μαύρα οχήματα 4Χ4 είχε αφιχθεί προηγουμένως στον χώρο των διαπραγματεύσεων στο Γέβλαχ, σε απόσταση 295 χιλιομέτρων δυτικά της αζέρικης πρωτεύουσας, ακολουθούμενη από ένα όχημα στο οποίο κυματίζει μια ρωσική σημαία και φέρει πινακίδες κυκλοφορίας του ρωσικού στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2020 και έναν προηγούμενο πόλεμο, η Ρωσία διαθέτει μια ειρηνευτική αποστολή στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος του έδωσε «πληροφορίες» για την «τρέχουσα κατάσταση», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δύο Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, όταν το όχημά τους έγινε στόχος πυρών.