Για διαφθορά κατηγορείται ο Μπομπ Μενέντεζ και ήδη οι έρευνες που γίνονται αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία εναντίον του. Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν κρυμμένα μετρητά, αλλά και ράβδοι χρυσού.

Ειδικότερα όπως αποκαλύπτεται ο Μπομπ Μενέντεζ και η σύζυγός του Ναντίν δέχονταν φακέλους με μετρητά από επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ προκειμένου να προωθούν την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι και σε θυρίδα του Μενέντεζ, όπου και εντόπισαν ράβδους χρυσού αξίας άνω των 100.000 δολαρίων και περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονταν μέσα σε φακέλους, ήταν κρυμμένα σε ρούχα και ντουλάπες, ενώ άλλα σε χρηματοκιβώτιο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Ντέμιαν Γουίλιαμς, ο εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, παρουσίασε φωτογραφίες των ράβδων χρυσού και κάποιων χαρτονομισμάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Παρασκευής.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι «φάκελοι γεμάτοι μετρητά βρέθηκαν μέσα σε σακάκια που έφεραν το όνομα του Μενέντεζ και κρέμονταν στη ντουλάπα του». Ορισμένοι από τους φακέλους περιείχαν DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα από έναν από τους άνδρες που φέρονται να δωροδόκησαν τον Μενέντεζ ή τον οδηγό του, υποστηρίζει το κατηγορητήριο.

 «Πόσο αξίζει ένα κιλό χρυσού», φέρεται να είχε ψάξει ο Μενέντεζ

Παράλληλα, το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι αμέσως μετά την επιστροφή από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο το φθινόπωρο του 2021, ο Μενέντεζ έκανε μια διαδικτυακή αναζήτηση για το «πόσο αξίζει ένα κιλό χρυσού».


Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο γερουσιαστής χρησιμοποίησε τη δύναμη και την επιρροή του ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Ο Μενέντεζ κατηγορείται επίσης ότι αποδέχτηκε κάμπριο Mercedes Benz με αντάλλαγμα την παρεμπόδιση της ποινικής δίωξης του Νιου Τζέρσεϊ σε έναν από τους συνεργάτες του επιχειρηματία Χοσέ Ουρίμπε.

Η εμπλοκή της συζύγου Μενέντεζ

Στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η σύζυγος του Μενέντεζ συνεργάστηκε με έναν από τους τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, τον Ουάλε Χάνα, για να συστήσει τον γερουσιαστή σε αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και του στρατού. Ο Χάνα - ο οποίος κατάγεται από την Αίγυπτο - αντάλλαξε χιλιάδες μηνύματα με την Ναντίν Μενέντεζ, τα οποία διέγραψε από το κινητό της τηλέφωνο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Χάνα και η Μενέντεζ είχαν ένα deal, σύμφωνα με το οποίο ο επιχειρηματίας παρείχε χρήματα ώστε ο γερουσιαστής να ωφελήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση με ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση, υποστηρίζει το κατηγορητήριο.

Σε μια περίπτωση, οι εισαγγελείς λένε ότι ο Μενέντεζ έγραψε κρυφά μια επιστολή για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης, επιδιώκοντας να πείσει άλλους γερουσιαστές των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν την αναστολή βοήθειας ύψους 300 εκατ. δολαρίων προς την Αίγυπτο.

Αβάσιμες οι κατηγορίες, δεν θα με αποσπάσουν από το έργο μου, λέει ο Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ, σε μια ανακοίνωσή του, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης συκοφαντικής εκστρατείας και τόνισε ότι αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες δεν θα τον αποσπάσουν από το σημαντικό έργο του.

Οι εισαγγελείς, υποστηρίζει, διαστρεβλώνουν το συνηθισμένο νομοθετικό έργο. «Οι υπερβολές αυτών των εισαγγελέων είναι προφανείς. Τα γεγονότα δεν είναι όπως παρουσιάζονται», τόνισε.

Ένας δικηγόρος της Ναντίν Μενέντεζ είπε ότι η σύζυγος του γερουσιαστή αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο και «θα αντικρούσει σθεναρά» τις κατηγορίες σε βάρος της στο δικαστήριο.

 

Με πληροφορίες Politico, BBC & ΑΠΕ-ΜΠΕ