Να τεθούν σε προσωρινή κράτηση οκτώ Λίβυοι αξιωματούχοι στο πλαίσιο της έρευνας για την κατάρρευση δύο φραγμάτων που προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στις 10 Σεπτεμβρίου στην Ντέρνα, έδωσε εντολή ο γενικός εισαγγελέας στη Λιβύη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του.

Αυτά τα οκτώ πρόσωπα, τα οποία κατέχουν ή κατείχαν θέσεις ευθύνης στους κόλπους της διεύθυνσης υδάτινων πόρων ή της διεύθυνσης διαχείρισης φραγμάτων στη Λιβύη, είναι ύποπτα μεταξύ άλλων για «κακοδιαχείριση» και «αμέλεια», διευκρινίσθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα.

3.845 οι νεκροί στη Λιβύη

Οι πλημμύρες που προκάλεσε πριν από σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο στη Λιβύη η καταιγίδα Daniel έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.800 ανθρώπους, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου οι λιβυκές αρχές στα ανατολικά.

Τα ορμητικά νερά που κατέστρεψαν την πόλη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.845 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν νέο προσωρινό απολογισμό των νεκρών.



Περισσότεροι από 10.000 αγνοούμενοι

Οι αρχές εργάζονται για την ταυτοποίηση των θυμάτων που θάφτηκαν χωρίς ταυτότητα, καθώς και των αγνοουμένων, οι οποίοι ανέρχονται σε περισσότερους από 10.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών και των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πτωμάτων κάτω από τα ερείπια ή στη θάλασσα. Τουλάχιστον εννέα ξένες ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν.

Περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).