Βρετανός ζωολόγος ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Charles Darwin και ειδικός σε κροκόδειλους ομολόγησε την ενοχή του για τον βιασμό κουταβιών και τον βασανισμό περισσότερων από 40 σκύλων, μεταξύ των οποίων και τωνκατοικίδιων του Ursa και Bolt καταφύγιο ζώων, που διατηρεί στην Αυστραλία.

Πότε ξεκίνησε τη δράση του

Ο 51χρονος Άνταμ Μπρίτον, ξεκίνησε την δράση του το 2014 και βασάνισε και βίασε περισσότερα από 42 σκυλιά που είχε αποκαλέσει «σεξουαλικά παιχνίδια» μέχρι τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2022, ενώ βασάνισε 39 από αυτά μέχρι θανάτου, σε μια φρικτή περίπτωση κακοποίησης ζώων που έχει συγκλονίσει την Αυστραλία.

Οι λεπτομέρειες των εγκλημάτων του Britton είναι τόσο φρικιαστικές που ο δικαστής Mάικλ Γκραντ προέτρεψε το κοινό και το προσωπικό ασφαλείας να εγκαταλείψουν την αίθουσα προτού οι εισαγγελείς περιγράψουν τα γεγονότα της υπόθεσης.

Πως δρούσε

Ο Μπρίτον χρησιμοποιούσε την ιστοσελίδα αγγελιών Gumtree Australia για να εντοπίσει ιδιοκτήτες ζώων που δε μπορούσαν να φροντίσουν τα κατοικίδιά τους λόγω εργασιακών ή ταξιδιωτικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με το δικαστήριο. Στη συνέχεια προσέγγιζε τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες προκειμένου να αναλάβει την επιμέλεια των σκύλων τους, είπε ο εισαγγελέας Μάρτι Οστ. Εάν οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων απευθυνόταν και ζητούσαν από τον Μπρίτον ενημερώσεις σχετικά με τα παλιά τους κατοικίδια, αυτός έφτιαχνε μία ψεύτικη ιστορία και τους έστελνε ακόμη και ψεύτικες φωτογραφίες προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι τα ζώα τους ήταν σώα. Ωστόσο, εν αγνοία των προηγούμενων ιδιοκτητών, ο σκύλος είχε ήδη «σεξουαλική εκμετάλλευση, βασανισθεί και σκοτωθεί», είπε ο κ. Οστ.

Μάλιστα, ο Μπρίτον, μοιραζόταν βίντεο και εικόνες της κακοποίησης των σκυλιών στο Telegram, με τους λογαριασμούς με όνομα «Monster» (Τέρας) και «Cerberus» (Κέρβερος), ενώ φέρεται να αλληλεπιδρούσε και με «ομοϊδεάτες». Σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε στο δικαστήριο, ο Μπρίτον είπε σε έναν άγνωστο στο Telegram: «Το είχα καταπιέσει. Τα τελευταία χρόνια το άφησα ξανά να βγει, και τώρα δεν μπορώ να σταματήσω. Δεν θέλω». Ο λογαριασμός του είχε 114 threads όπου περιέγραφε πώς απέκτησε τα κατοικίδια, πώς τα κακοποίησε και πώς πέταξε τα σώματά τους. Ο Britton καυχιόταν ότι έλεγε στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στο Gumtree Australia ότι ο παλιός του σκύλος είχε πεθάνει από καρκίνο και ήθελε ένα «νέο μέλος της οικογένειας» – και ότι η τακτική δεν απέτυχε σχεδόν ποτέ.

Το χρονικό της σύλληψης

Ένα βίντεο στάλθηκε τελικά στο Υποκατάστημα Ευημερίας των Ζώων της Βόρειας Επικράτειας και διαβιβάστηκε στην αστυνομία που συνέλαβε τον Britton τον Απρίλιο του 2022. Εκείνη την εποχή, η αστυνομία κατέσχεσε 44 αντικείμενα, όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κάμερες, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, εργαλεία, όπλα, σεξουαλικά παιχνίδια και σύνεργα σκύλου.

Στο δικαστήριο ακούστηκε επίσης ότι κακοποίησε σεξουαλικά τα δικά του κατοικίδια, Ursa και Bolt, για σχεδόν μια δεκαετία.

Δεν είναι πρώτη φορά που κατηγορείται

Ο Μπρίτον κατηγορήθηκε πέρυσι, αλλά το όνομά του αποσιωπήθηκε από τα δικαστήρια για να διασφαλιστεί ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης δεν θα επηρέαζε την κριτική επιτροπή εναντίον του. Η διαταγή άρθηκε μετά την παραδοχή της ενοχής του τη Δευτέρα. Έκτοτε τέθηκε υπό κράτηση.

Ο Μπρίτον μεγάλωσε στην Αγγλία και πήρε το διδακτορικό του στη Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πριν μετακομίσει στην Αυστραλία μετά το 1996 για να ακολουθήσει το πάθος του για τους κροκόδειλους. Γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του Erin και ίδρυσαν μια εταιρεία συμβούλων, την Big Gecko, η οποία πουλούσε πλάνα με κροκόδειλους σε σκηνοθέτες τηλεόρασης και κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με εκπομπές φυσικής ιστορίας για το BBC και το National Geographic.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η Έριν, βιολόγος και δασοφύλακας άγριας ζωής, γνώριζε τίποτα για τα εγκλήματα ή τις εμμονές του συζύγου της, και φαίνεται να έχει αλλάξει το επώνυμό της.