Σύνοδος Κορυφής για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ επίκειται στη Ουάσιγκτον, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχο της πρώτης πλευράς την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία που έχει δοθεί για την επίσημη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν -ο οποίος έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ιστορία που συμμετείχε σε απεργία, εργαζομένων αυτοκινητοβιομηχανίας- με τους ομολόγους του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η 20η Οκτωβρίου. 



Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον και στις 20 Οκτωβρίου θα συναντηθούν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Τα ενδιαφέροντα είναι πολλά, αφού η κλιματική αλλαγή και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν κοινές προκλήσεις για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Επιπλέον, στόχο αποτελεί και «η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ», όπως εξήγησε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους οποίους ανάμεσα στα άλλα διμερή θέματα, θα συζητήσει και το ζήτημα των δασμών που πρέπει να επιλυθεί, ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει προηγουμένως να αναστείλουν τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για την προώθηση της πράσινης παραγωγής και την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βήματα που έγιναν, ήταν η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία στις 9 Σεπτεμβρίου για έναν οικονομικό διάδρομο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου G20. 

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία συμφώνησαν με τις ευλογίες των ΗΠΑ


Συγκεκριμένα, στις 9 Σεπτεμβρίου και με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ινδίας για έναν οικονομικό διάδομο μεταφοράς προϊόντων, ενέργειας και δεδομένων, μέσω θάλασσας και σιδηροδρόμου, από την Ινδία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη η οποία έχει ως στόχο να αναχαιτίσει και την εμπορική δραστηριότητα της Κίνας. 



Η συμφωνία υπογράφηκε στο πλαίσιο της Συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, απόντων των Προέδρων της Ρωσίας και της Κίνας, και χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

O Ινδός πρωθυπουργός, μάλιστα, μετονόμασε την Ινδία σε Μπάρατ, αφήνοντας κατά μέρος το όνομα με το οποίο είχε βαφτιστεί η χώρα κατά τη βρετανική αποικιοκρατία.