Ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ένας μεγάλος και λαοφιλής σύγχρονος άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον οποίο ιδιαίτερα ευλαβείται ο λαός της Αυστραλίας, ανακηρύχθηκε προστάτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας από τον προκαθήμενο αυτής, το σεβασμιότατο αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο.

Ο αρχιεπίσκοπος προέβη στην ανακήρυξη, έμπλεος συγκινήσεως, κατά την εισηγητική ομιλία του στο πλαίσιο της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Κάνοντας λόγο για «ένα δικό μας άγιο» και υπενθυμίζοντας την ευλογημένη επίσκεψη του αγίου Παϊσίου στην Αυστραλία το έτος 1977, επισήμανε πως το απολυτίκιό του θα ψάλλεται εφεξής σε κάθε Θεία Λειτουργία, σε όλους τους ιερούς ναούς της τοπικής Εκκλησίας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα ολοκληρώσεως των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, οπότε θα τελεστεί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού στο προάστιο Κόγκαρα του Σίδνεϊ.

Αναλυτικότερα, ο αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος στη σχετική τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Επειδή η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, θέλω να τη θυμόμαστε όλοι και να χαραχθεί με χρυσά γράμματα στις δέλτους της ιστορίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να φέρετε στη σκέψη σας ένα δικό μας άγιο, τον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος επισκέφθηκε την Αυστραλία μαζί με τον οσιότατο προηγούμενο της Μονής Ιβήρων, τον π. Βασίλειο. Καταγράφεται, μάλιστα, και ένα θαύμα θεραπείας καρκινοπαθούς που επιτέλεσε ο άγιος Παΐσιος ενόσω ήταν εδώ στην Αυστραλία. Ανακηρύσσω, λοιπόν, σήμερα τον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη πάτρωνα, φύλακα και προστάτη της Αυστραλίας και της Αρχιεπισκοπής μας. Την Τετάρτη θα ψάλουμε για πρώτη φορά το απολυτίκιό του, το οποίο θα ψάλλεται από τούδε και εις το εξής σε κάθε Θεία Λειτουργία, μετά το απολυτίκιο του Ναού. Το απολυτίκιο του αγίου θα ψάλλεται εις αιώνας αιώνων εδώ στην πέμπτη ήπειρο».