Η Τουρκία φαίνεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο, όπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους. Ο Μπεν Κάρντιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα F-16, σημειώνοντας ότι η συμφωνία «θα εξεταστεί». 

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ συζήτησε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με Τούρκους αξιωματούχους σε μια συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ χθες Τετάρτη (27/9) και δήλωσε ότι «ισχυρίζονται ότι θα γίνει (σ.σ. η επικύρωση της ένταξης από την Άγκυρα) στις αρχές του επόμενου μήνα».

«Εάν ισχύει αυτό, τότε τουλάχιστον θα έχουμε επιλύσει το ζήτημα του ΝΑΤΟ, όμως υπάρχουν και άλλα θέματα πέραν της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ που πρέπει να συζητήσουμε καθώς θα προχωράμε», συμπλήρωσε ο Μπεν Κάρντιν.

Την ίδια ώρα, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ δεν φάνηκε να είναι τόσο ανένδοτος, όσον αφορά την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin στην Τουρκία, αφού δήλωσε ότι θα εξετάσει τη συμφωνία για τον διακαή πόθο της Άγκυρας.