Η Νέα Υόρκη δέχθηκε το «χτύπημα» της καταιγίδας Ophelia, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να κάνουν πολλά σημεία της να μοιάζουν με θάλασσα από τις πλημμύρες.

Σε πολλές περιοχές της Νέας Υόρκης έχουν γίνει μεγάλες πλημμύρες και οι ζημιές είναι τεράστιες από την καταιγίδα που χτυπάει με σφοδρότητα την πόλη των ΗΠΑ και τα περίχωρα.

13 εκατοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές

Η κυβερνήτης της μεγαλούπολης Kathy Hochul κήρυξε την πόλη της Νέας Υόρκης, τις περιοχές Χάτσον Βάλεϊ και Λονγκ Άιλαντ και άλλες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη σφοδρή καταιγίδα.

Έως και 13 εκατοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας και αναμενόταν έως και 18 εκατοστά βροχής κατά τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul. «Πρόκειται για μια επικίνδυνη, απειλητική για τη ζωή καταιγίδα», δήλωσε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό NY1.Προβλήματα στις συγκοινωνίες 

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στις βορειοανατολικές ΗΠΑ προκάλεσαν πλημμύρες στους δρόμους της Νέας Υόρκης και παρέλυσαν εν μέρει τη λειτουργία του μετρό και των αεροδρομίων της μεγαλούπολης. Οι τοπικές Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.Πολλοί σταθμοί του πολυδαίδαλου δικτύου του μετρό της πόλης πλημμύρισαν εν μέρει και ορισμένες γραμμές διέκοψαν τη λειτουργία τους στο Μπρούκλιν, όπως η G, που συνδέει την περιοχή αυτήν με το Κουίνς. «Εξακολουθούμε να αντλούμε νερά από τις γραμμές σε σταθμούς του Μπρούκλιν και του Μανχάταν», ανέφερε η διεύθυνση του μετρό στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ.

Το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια ανακοίνωσε ότι όλες οι προσβάσεις προς τον τερματικό σταθμό Α «είναι επί του παρόντος κλειστές».

Έκκληση από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι καταιγίδες οφείλονται σε ένα χαμηλό βαρομετρικό κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.

Οι Αρχές της Πολιτείας αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία το φαινόμενο, ιδίως μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίντα, τον Σεπτέμβριο του 2021, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παγιδεύτηκαν σε υπόγεια σπιτιών που είχαν μετατραπεί σε διαμερίσματα.


«Σας παρακαλώ, κάνετε ό,τι πρέπει για να παραμείνετε ασφαλείς και να θυμάστε, ποτέ μην επιχειρήσετε να κυκλοφορήσετε σε πλημμυρισμένους δρόμους», τόνισε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.