Ο Έλον Μασκ ήταν επικριτικός απέναντι στην ποστήριξη που παρέχει η Γερμανία σε ΜΚΟ οι οποίες διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

Την Παρασκευή, ο "mr Tesla" αναπαρήγαγε ανάρτηση που τασσόταν υπέρ της εκλογικής νίκης του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

"Οι Γερμανοί το γνωρίζουν αυτό;"

«Οι Γερμανοί το γνωρίζουν αυτό;» έγραψε χθες ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος στην πλατφόρμα του κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), αναπαράγοντας ανάρτηση από έναν λογαριασμό με την επωνυμία «Radio Genoa», που επέκρινε τις διασώσεις μεταναστών στη Μεσόγειο από ΜΚΟ που υποστηρίζονται από το Βερολίνο και κατέληγε «ας ελπίσουμε ότι η AfD θα κερδίσει τις εκλογές».

Περιφερειακές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου στη Γερμανία, στα κρατίδια της Βαυαρίας (ανατολικά) και της Έσσης (κέντρο).

Η απάντηση του Γερμανικού ΥΠ.ΕΞ

«Ναι. Και λέγεται διάσωση ζωών», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στο X.

Για να το συνεχίσει ο Μασκ, απαντώντας: «Άρα, είστε περήφανοι γι΄αυτό. Ενδιαφέρον. Ειλικρινά, αμφιβάλλω αν η πλειονότητα της γερμανικής κοινής γνώμης το υποστηρίζει αυτό. Έχετε κάνει δημοσκόπηση; Είναι οπωσδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Ιταλίας το ότι η Γερμανία μεταφέρει έναν μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών στο ιταλικό έδαφος; Αυτό μας κάνει να σκεπτόμαστε μια εισβολή…» , συνέχισε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρίας Space X.

«Η παράνομη μετανάστευση πρέπει να σταματήσει αλλά είμαι απολύτως υπέρ μιας σημαντικής επέκτασης και της απλοποίησης της νόμιμης μετανάστευσης», έγραψε ενδιαμέσως επίσης ο Ίλον Μασκ στο X.

Η προειδοποίηση Μελόνι

Χθες, Παρασκευή, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι προειδοποίησε πως η χώρα της δεν θέλει πλέον να υποδέχεται μετανάστες που διασώζονται από ξένες ΜΚΟ.

Η Ρώμη κατηγορεί το Βερολίνο ότι χρηματοδοτεί ΜΚΟ διάσωσης στη Μεσόγειο, ορισμένες από τις οποίες επιχειρούν υπό γερμανική σημαία. Η Τζόρτζια Μελόνι απηύθυνε αυτή την εβδομάδα επιστολή προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να του γνωστοποιήσει την «κατάπληξή» της για αυτές τις επιχορηγήσεις.

Η Μπέρμποκ υπέρ των ΜΚΟ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπεραμύνθηκε την Πέμπτη του ρόλου των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά μέσου της Ιταλίας.

«Η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα είναι νομική και ευρωπαϊκή υποχρέωση», υπογράμμισε.

Η υποδοχή των προσφύγων επανήλθε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία με την ισχυρή ώθηση της AfD για την οποία οι προθέσεις ψήφου φθάνουν σε ύψη ρεκόρ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Ίλον Μασκ είχε απειλήσει πως θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη εναντίον της Anti-Defamation League (ADL, μάχεται κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού), την οποία κατηγορεί για δυσφήμιση του μέσου κοινωνικής δικτύωσής του.