Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους έστειλε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. αναφέροντας ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.

Οι δύο Πρόεδροι είχαν στη συνέχεια κατ΄ιδίαν συνάντηση, και αργότερα προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ρομπέρτα Μέτσολα: Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην Κύπρο

Η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σηματοδοτεί τη σύγχρονη, δημοκρατική και ανεξάρτητη πορεία της χώρας στην Ιστορία, τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του λαού της, αλλά και υπενθυμίζει τις τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα εδώ και 63 χρόνια.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε επίσης, ότι «θέλω να στείλω ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας, ενότητάς και αντοχής εορτάζοντας την ανεξαρτησία της Κύπρου και να αποτίνω φόρο τιμής σε όλους όσοι έκαναν θυσίες για την απελευθέρωση και την αυτονομία της χώρας καθώς και για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ την ημέρα της Ανεξαρτησίας. Θέλω να στείλω το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε αυτό το νησί, ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, Αυτό ανέφερα και πριν από δέκα μέρες στον ΓΓ των ΗΕ σε συνάντηση που είχα μαζί του στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας τη στήριξη μας για διορισμό ενός απεσταλμένου των ΗΕ. Ο μόνος τρόπος να επανενώσουμε το νησί και τον λαό του είναι μέσω της επικοινωνίας της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων. Οποιεσδήποτε μονομερείς, εχθρικές ενέργειες θα απομακρύνουν τον κόσμο ακόμη περισσότερο. Θέλουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση της εμπιστοσύνης και όχι τις βίας. Αχρείαστες προκλήσεις δεν βοηθούν καθόλου».

Πρόσθεσε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία υπό την αιγίδα των ΗΕ και στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών. Υπογράμμισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει την Κύπρο, είπε η κα Μέτσολα.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, η κα Μέτσολα σημείωσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και γειτονικές της χώρες δέχονται δραματικά αυξημένο αριθμό μεταναστών τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα συνολικά, και κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να το διαχειριστεί μόνο του. Σημείωσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να τύχει διαχείρισης κατά τρόπο ανθρωπιστικό και δίκαιο για τους έχοντες ανάγκη, κατά τρόπο αυστηρό για τους διακινητές.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των Ευρωεκλογών για το μέλλον της Ευρώπης και για το κάθε κράτος ξεχωριστά.