Επιστήμονες αναπτύσσουν εμφύτευμα για τη θεραπεία του καρκίνου σε μόλις 60 ημέρες (!), με στόχο να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 50%.

Η θεραπεία του καρκίνου θα μπορούσε σύντομα να είναι τόσο εύκολη όσο μερικά αγγίγματα στο κινητό, σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Rice, που εφηύραν ένα νέο σύστημα θεραπείας βασισμένο σε εμφυτεύματα («τεχνολογία αίσθησης και απόκρισης»), με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των θεραπειών ανοσοθεραπείας για καρκίνους που συνήθως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η καινοτόμα αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο κατά 50%. «Αντί να δένουμε τους ασθενείς σε νοσοκομειακά κρεβάτια, θα χρησιμοποιήσουμε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για να εμφυτεύσουμε μια μικρή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τον καρκίνο τους και προσαρμόζει τη δόση ανοσοθεραπείας σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο δόκτωρ Ομίντ Βάισεχ, κύριος ερευνητής του έργου. «Τα καρκινικά κύτταρα εξελίσσονται συνεχώς και προσαρμόζονται στη θεραπεία. Ωστόσο τα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία παρέχουν περιορισμένες πληροφορίες της δυναμικής διαδικασίας με αποτέλεσμα οι θεραπείες να αντιμετωπίζουν τον καρκίνο σαν στατική ασθένεια».

Το εμφύτευμα τριών ιντσών ή «υβριδικός ρυθμιστής προηγμένης μοριακής παραγωγής» (HAMMR) θα παρακολουθεί τον καρκίνο και τη χορήγηση φαρμάκων ανοσοθεραπείας στον ασθενή σε ένα σύστημα «κλειστού κυκλώματος». Επικοινωνώντας ασύρματα με ένα smartphone, θα παρέχει «δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον του όγκου καθοδηγώντας σε πιο αποτελεσματικές και ενημερωμένες για τον όγκο νέες θεραπείες» και, ως εκ τούτου, θα επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας, ελπίζοντας ότι θα εξαφανίζει τον καρκίνο σε μόλις 60 ημέρες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή