Η Πολωνία και η Ουγγαρία προτίθενται να αποτρέψουν την έκδοση της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής της Γρανάδας, σύμφωνα με πληροφορίες από έναν υψηλό αξιωματούχο της Πολωνίας.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία πρόκειται να μπλοκάρουν τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Γρανάδας, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Πολωνίας δήλωσε στην εφημερίδα Guardian: "Νομίζω ότι ναι".

Νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ είχε αναφέρει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την έκδοση της δήλωσης της Γρανάδας "λόγω του ζητήματος της μετανάστευσης".

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η χώρα του είχε "βιαστεί" από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η σκληρή γλώσσα δεν είναι ασυνήθιστη για τον ηγέτη, ο οποίος συχνά, μαζί με την Πολωνία, προσπαθεί να αντιταχθεί στην πολιτική της ΕΕ.

Αν και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει σε δύο γύρους νόμων για τη μετανάστευση, ο Όρμπαν αμφισβήτησε τη νομιμότητά τους και επιμένει ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι ομόφωνες.

"Δεν υπάρχει συμφωνία για τη μετανάστευση, επειδή προηγουμένως αποφασίσαμε ότι θα ρυθμίζεται μέσω μονομερών συμφωνιών, η οποία άλλαξε στην τελευταία συνεδρίαση. Η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν ήταν ικανοποιημένες με την πρόταση, αλλά πίεσαν για την προώθησή της, οπότε η Ουγγαρία και η Πολωνία παρέμειναν εκτός αυτής. Έτσι, μετά από αυτό, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός για τη μετανάστευση", δήλωσε.

"Πολιτικά", είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, "είναι αδύνατο" να υπάρξει συμφωνία για τη μετανάστευση "για τα επόμενα χρόνια". "Νομικά είμαστε, ήμασταν - πώς να το πω - είμαστε βιασμένοι. Αν λοιπόν σε βιάσουν νομικά, σε αναγκάζουν να δεχτείς κάτι που δεν σου αρέσει, πώς θα ήθελες να έχεις έναν συμβιβασμό και μια συμφωνία; Είναι αδύνατο", δήλωσε.