Τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε σήμερα, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται από τη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

«Η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στα εδάφη μας, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Όχι σε μια επιχείρηση ή σε μια κλιμάκωση. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν» ήταν η τοποθέτηση του Νετανιάχου σε ανάρτηση στο Twitter.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση πολέμου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμα:  Ισραήλ: "Συνεχείς οι εκρήξεις - Κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι στους δρόμους των μεθοριακών πόλεων", λέει κάτοικος

Aντίποινα με αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ότι πολλές «δεκάδες από τα μαχητικά αεροσκάφη (του) πλήττουν αυτή στιγμή αριθμό στόχων» της Χαμάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές επιθέσεις έχει σκοτωθεί ένα άτομο.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής περίπου 2.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και ότι οι τρομοκράτες διείσδυσαν στο Ισραήλ μέσω «θάλασσας, αέρα και ξηράς».

Πληροφορίες στη Γάζα κάνουν λόγο για απαχθέντες Ισραηλινούς πολίτες. 

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 60 ισλαμιστές μαχητές βρίσκονται στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή, ενώ οι μάχες συνεχίζονται.

Δείτε εικόνες
27774920
27774932_2
27775017
27775021
27775031
27775038
27775041
27775043
27775044
27775138
27775139

Μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από ξηράς, αέρος και θαλάσσης

Ο εκπρόσωπος του ισραηλιού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, είπε ότι μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στο Ισραήλ από τη Γάζα διά ξηράς, θαλάσσης και αέρος χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα πλαγιάς. ίδιος είπε ότι οι μάχες στο έδαφος διεξάγονται στα ακόλουθα μέρη:

  • το μεθοριακό πέρασμα Έρεζ
  • Ναχάλ Οζ
  • Μαγκέν
  • Κιμπούτς Μπεερί
  • Στρατιωτική βάση Ρεχίμ
  • Στρατιωτική βάση Ζιικίμ
  • Κφαρ Αζ

Ο Χεχτ αρνήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το εάν ο ισραηλινός στρατός διέθετε πληροφορίες για επικείμενη επίθεση.

Στη Γάζα, οι κάτοικοι έσπευσαν να αγοράσουν προμήθειες, φοβούμενοι ότι η σύγκρουση θα κρατήσει για ημέρες.

Έξι νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς

Επικαλούμενη τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης η Haaretz κάνει λόγο για έξι νεκρούς από ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 200.

Ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί μετά τις συντονισμένες επιθέσεις κατά του Ισραήλ ανέφερε ότι οι ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης «ηγούνται μιας ηρωικής εκστρατείας για την προάσπιση του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, των ιερών τόπων και των [Παλαιστινίων] κρατουμένων». 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο βασικός λόγος της επίθεσης είναι η «επιθετικότητα κατά του τεμένους Αλ- Άκσα που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες».

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Η Χαμάς έκανε σοβαρό λάθος – Το Ισραήλ θα νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο»

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε «πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ενώ ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε από το πρωί κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

«Η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί, εξαπολύοντας πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ», οι Ισραηλινοί στρατιώτες «πολεμούν τον εχθρό σε όλα τα σημεία», δήλωσε ο Γκάλαντ σε ανακοίνωση.

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και δήλωσε: «Το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, ο υπουργός έχει εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων. Ισραηλινά ΜΜε αναφέρουν ότι δεκάδες χιλιάδες έφεδροι θα κινητοποιηθούν και ένας αριθμός εφεδρικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής αναθεώρησης της κυβέρνησης Νετανιάχου επιστρέφουν στα καθήκοντά τους λόγω των εξελίξεων.

Συνεδριάζει σε λίγες ώρες το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ

Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει το Σάββατο στο αρχηγείο των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού. Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει στη 13:00 τοπική ώρα.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται αξιολόγηση ασφαλείας, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ανήμερα της 50ής επετείου του πολέμου του Γιομ Κιπούρ

Οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ σημειώνονται κατά την 50ή επέτειο του Πολέμου του 1973, μια αιφνιδιαστική επίθεση από τους Άραβες γείτονες του Ισραήλ, που ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 1973.

Το Ισραήλ αποκαλεί τη σύγκρουση εκείνη «Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ», αφού ξεκίνησε την πιο ιερή ημέρα του εβραϊκού ημερολογίου.

Οι Εβραίοι συνήθως γιορτάζουν τη μέρα αυτή νηστεύοντας και μετανοώντας για τις αμαρτίες τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Σε μέρη του αραβικού κόσμου, είναι γνωστός ως ο «πόλεμος της 6ης Οκτωβρίου» και θεωρείται νίκη.

Η σύγκρουση ξεκίνησε με την Αίγυπτο και τη Συρία να στέλνουν στρατεύματα ελπίζοντας να ανακαταλάβουν εδάφη στα Υψίπεδα του Γκολάν και στη χερσόνησο του Σινά, που είχαν περάσει υπο΄τον έλεγχο του Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του Ιουνίου του 1967.

Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Λιβύη, Αλγερία, Τυνησία, Σουδάν, Μαρόκο και Ιορδανία βοήθησαν την Αίγυπτο και τη Συρία με στρατεύματα, οικονομική βοήθεια και όπλα. Η ΕΣΣΔ μετέφερε προμήθειες στους Άραβες μαχητές, ενώ οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια στο Ισραήλ. Ο πόλεμος τελείωσε με τα ισραηλινά στρατεύματα να πλησιάζουν τη Δαμασκό και έναν ολόκληρο αιγυπτιακό στρατό να περικυκλώνεται.

«Προσκλητήριο» για επιστράτευση από τη Χαμάς, 5.000 ρουκέτες σε 20 λεπτά

Το σημερινό επεισόδιο ήταν το σοβαρότερο από τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων Παλαιστίνιων μαχητών και δυνάμεων ασφαλείας σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. «Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Μία Ισραηλινή σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν εντός της Γάζας, χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) δήλωσαν ότι η Χαμάς «είχε ξεκινήσει μια μαζική εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος» και ότι μαχητές είχαν εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος σε «διαφορετικές τοποθεσίες». Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου διενεργούσε «αξιολόγηση της κατάστασης» και ότι η Χαμάς «θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες και την ευθύνη για αυτά τα γεγονότα».

Τι λένε τα ισραηλινά και τα παλαιστινικά ΜΜΕ

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικών στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων καθώς και ενόπλους πάνω σε τζιπ να κινούνται στην ύπαιθρο.

Παλαιστινιακά μέσα ανέφεραν επίσης ότι αριθμός Ισραηλινών συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι από μαχητές ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς κυκλοφόρησαν βίντεο που φαίνεται να δείχνει ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τεθωρακισμένο.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας τις επόμενες ώρες ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων.

Σειρήνες συναγερμού σε Γάζα και Τελ Αβίβ

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν γύρω από τη Γάζα και το Τελ Αβίβ. Παλαιστίνιοι ένοπλοι διείσδυσαν σε περιοχές του νότιου Ισραήλ ενώ εξαπολύθηκε μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το πρωί, σε μια αιφνιδιαστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Οι σειρήνες συναγερμού που προειδοποιούν για εισερχόμενους πυραύλους ήχησαν για αρκετά λεπτά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικού στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ.

Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουγαν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών. Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι ομάδες είχαν αποσταλεί σε περιοχές στο νότιο Ισραήλ κοντά στη Γάζα και ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Βίντεο που δείχνουν τις συγκρούσεις κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τις εικόνες καταστροφής να συγκλονίζουν. 

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.

«Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Μία Ισραηλινή σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας τις επόμενες ώρες.