Σε περισσότερους από 900 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, πάνω από 600 Ισραηλινοί - στρατιωτικοί και πολίτες - έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την εισβολή των μαχητών της Χαμάς, ενώ από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον 370 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αντεπίθεση των Ισραηλινών.



Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγάλος, ειδικότερα ξεπερνά τους 2.000 και φτάνει τους 2.040, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η ομηρεία 100 περίπου Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών.

Οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν θέσεις της Χαμάς στη Γάζα με περισσότερα από 10 πολεμικά αεροσκάφη, ενώ έχει καταρτιστεί σχέδιο για χερσαία επιχείρηση, προκειμένου να εξαλειφθούν όλα τα κέντρα της Χαμάς στην περιοχή.



Πόλεμος στο Ισραήλ: «Τα όπλα και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας» λέει η Χεζμπολάχ στους Παλαιστινίους

Τη στήριξή της στους Παλαιστινίους εκφράζει η Χεζμπολάχ μέσα από τοποθέτηση ανώτατου αξιωματούχου της, λίγες ώρες μετά την εμπλοκή της στρατιωτικής οργάνωσης στις συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Al Zazeera, μιλώντας σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ Νταχίε στα περίχωρα της Βηρυτού, ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε απευθυνόμενος στους Παλαιστινίους πως «η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Είμαστε όλοι μαζί σας».



Το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους από το Λίβανο

Νωρίτερα, το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε πυρά στο νότιο Λίβανο αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα. Η εξέλιξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 230 κάτοικοι της Γάζας να σκοτωθούν στους βομβαρδισμούς στους οποίους προχώρησε το Ισραήλ ως αντίποινα.

israil_1

«Οι θέσεις ραντάρ, Zibdin και Ruwaisat Al-Alam βομβαρδίστηκαν με μεγάλο αριθμό βλημάτων πυροβολικού και κατευθυνόμενων πυραύλων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, την οποία μετέδωσε το Al Jazeera. «Στοχοθετήσαμε τρεις ισραηλινές τοποθεσίες κατοχής στην κατεχόμενη λιβανέζικη περιοχή Shebaa Farms», λένε.



Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

Οι Times of Israel παραθέτουν δήλωση των IDF (Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων): «Οι IDF έχουν λάβει προπαρασκευαστικά μέτρα για τέτοιου είδους ενδεχόμενο και θα συνεχίσουν να επιχειρούν σε όλες τις περιοχές και σε οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών».

Τα αγροκτήματα Σεμπάα είναι μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενου εδάφους κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων των Υψιπέδων του Γκολάν, άλλοτε συριακό έδαφος το οποίο κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η περιοχή αποτελεί επί δεκαετίες εστία συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι έβαλαν με πυρά σε περιοχές του νότιου Λιβάνου ως απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους για να στοχεύσουν θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή γύρω από το αγρόκτημα Σεμπάα.

Στο μεταξύ, ο στρατός του Ισραήλ (IDF) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από χτύπημα σε υποδομές της Χεζμπολάχ.



Ανάλυση Al Jazeera: Τι σημαίνει η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο και πόσο απειλείται το Ισραήλ

Στην επίσημη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο στο Ισραήλ μετά τις τελευταίες επιθέσεις από το έδαφος του Λιβάνου αναφέρεται σε ανάλυσή του το Al Jazeera το οποίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει τι ακριβώς σημαίνει για το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων και κατά πόσο απειλείται το κράτος του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα σε κείμενο του Ali Hashem το Al Jazeera σημειώνει πως η Χεζμπολάχ προσπαθεί να περάσει ένα μήνυμα στους Ισραηλινούς, ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και ίσως η έναρξη μιας χερσαίας εισβολής, θα σήμαινε ότι αυτή η σύγκρουση θα αποκτούσε μια νέα διάσταση.

israil_2_2

Η Χεζμπολάχ επέλεξε τα αγροκτήματα Σεμπάα για να στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ. Η περιοχή θεωρείται από τον Λίβανο ως κατεχόμενο έδαφος, οπότε η Χεζμπολάχ δεν κάνει τίποτα ενάντια στην πολιτική της λιβανέζικης κυβέρνησης. Τα αγροκτήματα Σεμπάα είναι μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενου εδάφους κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων των Υψιπέδων του Γκολάν, άλλοτε συριακό έδαφος το οποίο κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η περιοχή αποτελεί επί δεκαετίες εστία συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων.

Θα υπάρξει κάποια κριτική στη Χεζμπολάχ από τους πολιτικούς της αντιπάλους στη χώρα, αλλά η ισχυρή οργάνωση επέλεξε αυτή την περιοχή για να θέσει τα πράγματα σε μια προοπτική χωρίς να ξεπεράσει τα όρια.



Έρχεται «σκληρό χτύπημα» στη Λωρίδα της Γάζας, λένε οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις

Στην τελική ευθεία για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα φαίνεται πως βρίσκεται ο ισραηλινός στρατός, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς κατά την εισβολή της στο Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Αυτή τη στιγμή, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) προσπαθούν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των ομήρων που έχουν απαχθεί και έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας (σύμφωνα με πληροφορίες από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, είναι πάνω από 100).

Μιλώντας στο CNN από το Τελ Αβίβ, ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, είπε ότι εκτιμάται πως «δεκάδες» όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα.



Ο ισραηλινός στρατός «θα χτυπήσει σκληρά»

«Επειδή η ζωή εδώ είναι πολύ ιερή, έχουμε βγει έξω για να μάθουμε πόσοι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Hecht, τονίζοντας ότι «έρχονται σοβαρά πλήγματα: ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει σκληρά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας» ως απάντηση στην εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Χεχτ είπε ότι ο στρατός θα εκκενώσει τις ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Γάζα και «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις παράπλευρες απώλειες και να απομακρύνουμε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται».
Πρωταρχικός στόχος του IDF, όπως είπε ο ίδιος, είναι να «σταθεροποιήσει την άμυνα, να προστατεύσει τα σύνορα και να φροντίσει τις κοινότητες των ανθρώπων».

ΥΠΕΞ: Άμεσες κινήσεις για τον επαναπατρισμό 149 Ελλήνων από το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ μετά την ξαφνική επίθεση που πραγματοποίησε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους.

israil_3

Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ: «Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και του Γενικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα, είναι σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους».



Πάπας Φραγκίσκος: Ας προσευχηθούμε για την ειρήνη στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη

Απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σήμερα στις τελευταίες, τραγικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Πιο αναλυτικά, ο ποντίφικας υπογράμμισε: «Παρακολουθώ με πόνο και ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ, όπου η βία εξερράγη με ακόμη πιο βίαιο τρόπο. Είμαι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, προσεύχομαι υπέρ αυτών, και όλων όσοι ζουν ώρες αγωνίας και τρόμου. Πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις και να σιγήσουν τα όπλα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η τρομοκρατία και ο πόλεμος δεν οδηγούν σε καμία λύση, ότι ο πόλεμος είναι ήττα. Ο πόλεμος, κάθε πόλεμος, προκαλεί μόνον κακουχίες και τον θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων. Ας προσευχηθούμε για την ειρήνη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Το Ισραήλ ανέμενε «εντονότερη καταδίκη» της Χαμάς από το Πεκίνο

Το Ισραήλ ανέμενε «εντονότερη καταδίκη» της Χαμάς από την Κίνα, μια χώρα την οποία θεωρεί φιλική, δήλωσε σήμερα ο Γιούβαλ Γουάκς, ανώτερος αξιωματούχος στην ισραηλινή πρεσβεία στο Πεκίνο.

«Όταν δολοφονούνται άνθρωποι, σφαγιάζονται στους δρόμους, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητούμε λύση των δύο κρατών», είπε στους δημοσιογράφους ο Γουάκς.

israil_4

Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρα να παραμείνουν ψύχραιμα και να τερματίσουν άμεσα τις εχθροπραξίες για την προστασία των αμάχων προσθέτοντας ότι "ο θεμελιώδης τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης είναι να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών και να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος".