Περισσότερες από 3.000 ρουκέτες εκτόξευσε η οργάνωση Χαμάς στο Ισραήλ, παραβιάζοντας για πρώτη φορά το σύστημα εναέριας άμυνας, το περίφημο Iron Dome ή αλλιώς Σιδερένιο Θόλο.

Η ισλαμιστική οργάνωση προσπαθούσε εδώ και αρκετά χρόνια να βρει «τρύπα» στο ισραηλινό αμυντικό σύστημα Iron Dome, ωστόσο τώρα κατάφερε να το εξουδετερώσει, εκτοξεύοντας καταιγισμό ρουκετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση στην περιοχή αυτή από το 1973, καθώς μέχρι στιγμής περίπου 1.000 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί και πάνω από 3.500 είναι οι τραυματίες.

Παράλληλα, άγνωστος είναι ο αριθμός των αιχμαλώτων.

Βίντεο από την ισραηλινή πόλη Ασκελόν, το οποίο κάνει τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει τον Σιδερένιο Θόλο να αποκρούει ρουκέτες της Χαμάς, που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το σύστημα Iron Dome είναι ένα σύστημα αεράμυνας εδάφους – αέρος μικρού βεληνεκούς που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε μικρή απόσταση.

Το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία:

  •  Το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού
  • Το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων
  • Τον εκτοξευτή πυραύλων οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir
Το σύστημα ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ από το 2011. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την άλλη ισλαμιστική οργάνωση της περιοχής, τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα πολλές ανθρώπινες απώλειες. Οι επιθέσεις αυτές είναι που ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας.

*Διαβάστε εδώ: Ισραήλ: Τρομοκράτες ή μαχητές; Ποιες είναι οι οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ που ορκίζονται να εξαφανίσουν το Εβραϊκό κράτος


Πώς λειτουργεί ο Σιδερένιος Θόλος

Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.

Στην περίπτωση που ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή.

Σημειώνεται ότι μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα.

Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις.

Οι δυνατότητες του Σιδερένιου Θόλου είχε κινήσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας. Όπως είχαν αναφέρει πληροφορίες παλαιότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φερόταν να είχε ψηλά στη λίστα του το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας, καθώς θεωρείται το ιδανικό για να εξοπλίσει τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο.