Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα πως εκτόξευσαν 150 ρουκέτες εναντίον της πόλης Άσκελον του Ισραήλ «σε απάντηση για τον εκτοπισμό και τη στόχευση αμάχων», μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο ανταποκριτή του, πως εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε σε διάστημα ενός τετάρτου της ώρας και τα πυρά συνεχίζονται, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πυρά ρουκετών στο έδαφός του.

H μεγάλη έξοδος των αμάχων

Έτοιμο να εισβάλει στη Γάζα φαίνεται ότι είναι το Ισραήλ. Το πρωί της Παρασκευής (13/10), έβδομης ημέρας του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, έδωσε εντολή εκκένωσης όλων των αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας εντός 24 ωρών, κατά τις οποίες 1 εκατ. άμαχοι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Ήδη στην Ιορδανία εκατοντάδες κατευθύνονται προς τα σύνορα με το Ισραήλ. Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» –το τείχος– που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια. 

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να συγκεντρώνει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Βίντεο του Reuters δείχνει δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο Τσαχάλ –όπως ονομάζεται ο στρατός του Ισραήλ– ανέφερε πως ζητεί «την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε ο στρατός. Διεμήνυσε ακόμη πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.

Η Χαμάς κάλεσε τους κατοίκους να μην υπακούσουν στην εντολή του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για τακτικές ψυχολογικού πολέμου. Μάλιστα ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για δεύτερη Νάκμπα, γνωστή και ως Παλαιστινιακή Καταστροφή, και πιστεύουν ότι πρόκειται για μια επανάληψη των γεγονότων του 1948 που οδήγησε στον μόνιμο εκτοπισμό της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων Αράβων. 

Την ίδια ώρα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ μετέδωσε πως το Σάββατο (7.10.2023) 2.500 τρομοκράτες της Χαμάς εισήλθαν στα εδάφη της χώρας. Όλα δείχνουν πως οι επόμενες ώρες θα είναι εφιαλτικές, καθώς εκτός από την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας, η Χαμάς καλεί από χθες όλο τον κόσμο σε μια «Παγκόσμια ημερά οργής κατά του Ισραήλ».

Διαβάστε ακόμα: Τελεσίγραφο 24 ωρών από το Ισραήλ: Εντολή μετακίνησης 1,1 εκατ. Παλαιστινίων από τη Γάζα - Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Πανικός και χάος στη βόρεια Γάζα

Πανικός, σύγχυση και χάος επικρατεί στη βόρεια Γάζα μετά την εντολή που έδωσε σήμερα ο Ισραηλινός Στρατός για την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η εντολή εκκένωσης που έδωσε η IDF την έβδομη ημέρα του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή.  «Επικρατεί χάος, κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει» είπε σε επικοινωνία της με το Associated Press η Ινάς Χαμντάν, αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), καθώς έφτιαχνε βιαστικά τα πράγματά της για να αποχωρήσει. Η UNRWA ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να απομακρυνθούν τόσο γρήγορα με ασφάλεια πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι. «Το θέμα δεν είναι πια το φαγητό, το ρεύμα, τα καύσιμα. Η μόνη έγνοια τώρα είναι αν θα τα καταφέρεις να επιβιώσεις. Τι θα γίνει με τους ασθενείς μας; Έχουμε τραυματισμένους, ηλιιωμένους, παιδιά στα νοσοκομεία μας;» λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί γιατροί αρνούνται να φύγουν από την πόλη και εγκαταλείψουν τους ασθενείς στην τύχη τους. Αντίθετα, τηλεφωνούν στους συναδέλφους τους για να τους αποχαιρετήσουν. 

Χαμάς: Ισχυρίζεται ότι 13 όμηροι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν πως τις τελευταίες 24 ώρες 13 όμηροι - ανάμεσά τους και ξένοι υπήκοοι - σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Γάζας.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι έξι από τους ομήρους σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια περιφέρεια και άλλοι επτά έχασαν τη ζωή τους σε πλήγματα σε τρεις τοποθεσίες στην περιφέρεια της Γάζας.

Σημειώνεται πως στην αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς αιχμαλώτισε περίπου 200 ανθρώπους.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι μέχρι στιγμής έχει ειδοποιήσει τις οικογένειες 97 Ισραηλινών ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα κρατούνται όμηροι από την Χαμάς.

Η οργάνωση απειλεί να σκοτώσει ομήρους αν το Ισραήλ βομβαρδίσει χωρίς προειδοποίηση σπίτια αμάχων στη Γάζα.

Άγνωστοι μαχαίρωσαν Ισραηλινό διπλωμάτη στο Πεκίνο αναφέρουν ισραηλινά μέσα 

Διπλωμάτης της ισραηλινής πρεσβείας στο Πεκίνο νοσηλεύεται μετά από επίθεση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σύμφωνα με Ισραηλινά μέσα. Πρόκειται για μια ύποπτη τρομοκρατική επίθεση, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα και υπάρχουν φόβοι πως η επίθεση αυτή εντάσσεται στο κάλεσμα της Χαμάς σε «ιερό πόλεμο», καθώς έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα ως «ημέρα οργής».

Η κατάσταση του διπλωμάτη είναι σταθερή. Το κίνητρο της επίθεσης, που δεν σημειώθηκε στην πρεσβεία, διερευνάται, αναφέρει το υπουργείο.

Οι Ισραηλινοί και οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει συμβουλή να είναι σε επιφυλακή την Παρασκευή μετά την έκκληση της Χαμάς για μια «ημέρα οργής κατά του Ισραήλ». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο διπλωμάτης, ο οποίος εργαζόταν στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Πεκίνο, δέχθηκε επίθεση σε περιοχή μακριά από την πρεσβεία. Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός διπλωμάτης μαχαιρώθηκε σε εμπορικό κέντρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε την επίθεση, δηλώνοντας ότι ο διπλωμάτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Κάλεσμα της Χαμάς: Ημέρα οργής η Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 

Αναφορικά με το κάλεσμα της Χαμάς το ερευνητικό ινστιτούτο «Middle East Media Research Institute» (MEMRI) σημείωνε χθες ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς αποκαλούν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 2023 ως «Παγκόσμια Ημέρα Τζιχάντ» και την «βάπτισαν» ως «Flood Al Aksa», αναφερόμενη στο όνομα της αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπέλυσε στη Γάζα το περασμένο Σάββατο. 

Η Χαμάς κάλεσε σε μαζικές συγκεντρώσεις στη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. 

Ήδη βίντεο από το Λίβανο δείχνει ανθρώπους να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν τον φράχτη του Ισραήλ, στο πλαίσιο της «Μέρας οργής» της Χαμάς. 

Την ίδια ώρα εκατοντάδες Ιορδανοί πραγματοποιούν πορεία προς τα σύνορα με το Ισραήλ σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Χαμάς προέτρεψε επίσης τους νεαρούς Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να «εξεγερθούν και να βγουν έξω μαζικά» και να συγκρουστούν με εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή.

Κάλεσε επίσης τους Άραβες Ισραηλινούς να συγκεντρωθούν στο συγκρότημα του τεμένους Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ για να αποτρέψουν τους «Εβραίους να το βεβηλώσουν» και να «χτίσουν πάνω του». Η Χαμάς απηύθυνε επίσης έκκληση στους Παλαιστίνιους της διασποράς, καθώς και στους «ελεύθερους ανθρώπους του αραβικού και ισλαμικού έθνους μας σε όλο τον κόσμο», να συγκεντρωθούν στο «πλησιέστερο σημείο στην Ιερουσαλήμ» - ένα κάλεσμα που έχει κάνει από την καταστροφική εισβολή της στο νότιο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο — προκειμένου να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην τρομοκρατική ομάδα και να σταματήσουν τα «σχέδια του Ισραήλ να εξουδαϊσει την Ιερουσαλήμ και το Αλ Άκσα».

Διαβάστε ακόμα:  Σαγιερέτ Ματκάλ: Ποια είναι η επίλεκτη μονάδα του Ισραήλ που είναι έτοιμη να εισβάλει στη Γάζα- Η αποστολή τους: Να σώσουν ομήρους

Ισραήλ: Προσοχή για την «Ημέρα Οργής»

Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης το Υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ με κοινή δήλωσή τους κάλεσαν όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να προσέξουν ιδιαίτερα τη σημερινή μέρα μετά την έκκληση της Χαμάς στους υποστηρικτές της ανά την υφήλιο να συμμετάσχουν σε μια «Ημέρα Οργής». 

Κατά συνέπεια, προειδοποιούσε η δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, πιθανότατα θα υπάρξουν διαμαρτυρίες σε διάφορες χώρες, που θα μπορούσαν να γίνουν βίαιες, με πιθανούς στόχους Ισραηλινούς. Και προέτρεψε όσους Ισραηλινούς ζουν στο εξωτερικό σε «εγρήγορση, να μείνουν μακριά από διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις και, αν είναι δυνατόν, να λαμβάνουν ενημερώσεις από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας για πιθανές διαδηλώσεις και περιστατικά αναταραχής γύρω τους». 

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας στις πρεσβείες του Ισραήλ ανά την υφήλιο.

Κίνδυνος τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης - Κόντρα Ισραήλ - ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, εντείνεται ο κίνδυνος τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε απόφαση απομάκρυνσης αμάχων θα έχει «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες». 

Παράλληλα συνεχίζονται οι μάχες και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ειδικά μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα. Στους 1.537 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα, ενώ άλλοι 6.612 είναι τραυματίες. Άλλοι 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. 

Εν τω μεταξύ η απόφαση του Ισραήλ έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να καλούν το Τελ Αβίβ να σταματήσει.

Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Προειδοποίησε πως εκκένωση αυτού του εύρους θα ήταν «αδύνατη» χωρίς να «προκληθούν καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες». Σε αυτές τις περιστάσεις «τα Ηνωμένα Έθνη καλούν αυτή η διαταγή (...) να ανακληθεί για να αποτραπεί η μεταμόρφωση αυτής που είναι τραγωδία σε καταστροφή», επέμεινε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, αντέδρασε έντονα. «Η αντίδραση του ΟΗΕ» στην προειδοποίηση του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας είναι ντροπή» ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων από μέρους της Χαμάς.

Πλησιάζει η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης;

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε, έπειτα από συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να αφανίσει τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007. «Όπως συνετρίβη το Νταές, θα συντριβεί και η Χαμάς», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Δηλώσεις που άφησαν να εννοηθεί πως πλησιάζει η έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Την 7η Οκτωβρίου τα χαράματα, την τελευταία ημέρα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ («της Σκηνοπηγίας»), εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ από γη, θάλασσα και αέρα, και σκότωσαν πάνω από χίλιους ανθρώπους, στους δρόμους, στα σπίτια τους, σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, σε στρατιωτικές βάσεις, σπέρνοντας τρόμο κάτω από έναν καταιγισμό ρουκετών. Οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οδήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας δεκάδες ομήρους. 

Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως βρήκε 1.500 πτώματα μελών της Χαμάς.

Το κίνημα ανέφερε πως απήγαγε δεκάδες Ισραηλινούς, αλλοδαπούς και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι και μένουν να αναγνωριστούν ακόμη πολλά πτώματα. 

Το Ισραήλ αντέδρασε κηρύσσοντας πόλεμο για να καταστρέψει τη Χαμάς. Ο Τσαχάλ ανέφερε χθες πως από το Σάββατο έριξε στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 6.000 βόμβες, ή συνολικά 4.000 τόνους εκρηκτικών.

Στον παλαιστινιακό θύλακα ακούγονται εκρήξεις ακατάπαυστα. «Γιατί; Δεν κάναμε τίποτα!», ούρλιαζε άνδρας κρατώντας στα χέρια το πτώμα συγγενούς του, που είχε μόλις βγάλει από τα συντρίμμια κτιρίου σε συνοικία που βομβαρδίστηκε. 

Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση για δωρεές 294 εκατ. δολαρίων ώστε να ανταποκριθεί στις «επείγουσες ανάγκες» στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Την 8η Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν μπόρεσε να υπάρξει ομοφωνία ώστε να εκδοθεί κοινή καταδικαστική απόφαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Times of Israel