Η θέση του ριζοσπαστικού κόμματος "Ανυπότακτη Γαλλία" και του επικεφαλής του, Ζαν Λικ Μελανσόν, σχετικά με την σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει προκαλέσει αναταραχή στη Γαλλία.

Όλα ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τις τρομερές επιθέσεις που ακολούθησαν, εις βάρος ισραηλινών αμάχων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ριζοσπαστικό κόμμα "Ανυπότακτη Γαλλία" πήρε σχεδόν ανοιχτά το μέρος της Χαμάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, "Η αντεπίθεση των παλαιστινιακών δυνάμεων που πραγματοποιεί η Χαμάς διαπραγματεύεται σε ένα πλαίσιο εντατικοποίησης της πολιτικής της ισραηλινής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας." Πρόσθεσαν επίσης: "Εκφράζουμε τη λύπη μας για τους ισραηλινούς και παλαιστίνιους νεκρούς και ζητάμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη."

Ο επικεφαλής, Ζαν Λικ Μελανσόν, απέφυγε να καταδικάσει τις εκδηλώσεις βίας από τα μέλη της Χαμάς εντός του ισραηλινού κράτους. Αντιθέτως, έγραψε στο Twitter: “Όλη η βία που προκαλείται εναντίον του Ισραήλ και της Γάζας αποδεικνύει ένα πράγμα: η βία παράγει και αναπαράγει μόνο τον εαυτό της”, έγραψε, καλώντας σε “μια λύση δύο κρατών”.

Μπόρν: Σοκαριστική τοποθέτηση

Αυτή η θέση της "Ανυπότακτης Γαλλίας," που έρχεται σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας, προκάλεσε οργή της πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν. Κατηγόρησε τον Μελανσόν για "αντισιωνισμό," ο οποίος, όπως δήλωσε, χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος να μην αναγνωριστεί ο αντισημιτισμός.

“Είναι πολύ σοκαριστική”, δήλωσε η Ελιζαμπέτ Μπορν, στο κανάλι BFMTV “η αμφισημία της «Ανυπότακτης Γαλλίας” σχετικά με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ”, ενώ κατηγόρησε τον Μελανσόν ότι βάζει στο ίδιο τσουβάλι «μια τρομοκρατική οργάνωση και ένα δημοκρατικό κράτος».

Αντιδρούν οι σοσιαλιστές

Πρόκειται για μια ανατριχιαστική αθλιότητα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Σοσιαλιστής πρώην γερουσιαστής Νταβίντ Ασουλίν και κατηγόρησε τον Μελανσόν ότι “ποδοπατάει τις θεμελιώδεις αξίες της Αριστεράς”.

“Αρκετά κράτησε η απάτη. Η λαϊκιστική δημαγωγία σας προέρχεται από την πελατοκρατεία που σας διακρίνει”, ανέφερε ο Ασουλίν στο Twitter.

Έντονη ήταν η αντίδραση και της Σοσιαλίστριας δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, η οποία κάλεσε το Σοσιαλιστικό κόμμα “να θέσει τέλος στην άστοχη συμμαχία με τον Ζαν Λικ Μελανσόν”.

«Οι θέσεις του εναντίον του Ισραήλ και η άρνησή του να καταδικάσει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι μη βιώσιμες. Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να χάνεται έτσι. Η Αριστερά δεν μπορεί να συνεχίσει να χάνει την ψυχή της», ανέφερε η Αν Ινταλγκό.

Έντονη ήταν η αντίδραση και εκ μέρους του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, ο οποίος σχολίασε την απροθυμία στελέχους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» να απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφου αν η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση: «Απαράδεκτο. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Όχι ο τακτικός στρατός των Παλαιστινίων. Οι πράξεις της πρέπει να καταδικαστούν, όπως και το πολιτικό της σχέδιο που δεν είναι η ειρήνη, ούτε η δημιουργία δύο κρατών, αλλά η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ», έγραψε στο Twitter.