Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κι ενώ ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται για 4η μέρα με τις εχθροπραξίες ένθεν κακείθεν να μην έχουν τέλος και η μακάβρια λίστα των νεκρών να ανεβαίνει δραματικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ισραηλινιές δυνάμεις πραγματοποιούν τις τελευταίες ετοιμασίες πριν τη μεγάλη, «σαρωτική» όπως τη χαρακτήρισε η κυβέρνηση, χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, συγκεντρώνοντας χιλιάδες εφέδρους και ειδικές μονάδες στα σύνορα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την έγκριση της Βουλής για την αύξηση στον αριθμό των εφέδρων, από 300.000 σε 360.000, την ίδια στιγμή που στα σύνορα με τη Γάζα έχουν ήδη λάβει θέσεις τουλάχιστον 35 τάγματα πεζικού.

Όλα δείχνουν ότι η χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, για την εξουδετέρωση των κέντρων διοικήσεων της Χαμάς, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Βομβαρδίζει την Ασκελόν η Χαμάς μετά τη λήξη του τελεσιγράφου

Στις 5 το απόγευμα (Ώρα Ελλάδος), όπου έληξε το τελεσίγραφο της Χαμάς στους κατοίκους της Ασκελόν ξεκίνησε αμέσως ο καταιγισμός ρουκετών σε διάφορα σημεία της πόλης με τους κατοίκους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευτούν.

ΜΜΕ της περιοχής κατέγραψαν τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν 

Στην εικόνα φαίνεται μία βροχή από πυραύλους να εκτοξεύονται προς την πόλη του Ισραήλ, οι κάτοικοι της οποίας είχαν προειδοποιηθεί από τη Χαμάς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της πόλης έρχονται συνεχώς μηνύματα προκειμένου να παραμείνουν στα καταφύγια, καθώς η πόλη δέχεται επίθεση με πυραύλους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Χαμάς εκτόξευσε ίσως και πάνω από 100 ρουκέτες. Οι περισσότερες εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome ενώ κάποιες βρήκαν στόχο σε σπίτια και στο λιμάνι ενώ πλέον ο αριθμός των εκτοξεύσεων έχει αρχίσει ναι μειώνεται αισθητα.


Εκτοξεύτηκαν νέες ρουκέτες από τον Λίβανο

Πολυεπίπεδη αποδεικνύεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, με ρουκέτες να εκτοξεύονται από τον Λίβανο και το Ισραήλ, με τη σειρά του, να δίνει απάντηση.

Πηγή, που επικαλείται το Reuters, μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από παλαιστινιακές φατρίες.

Σύμφωνα με μία δεύτερη πηγή, οι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια πλευρά του Ισραήλ, ενώ μία τρίτη μετέδωσε ότι οι σκηνές βίας συνεχίστηκαν κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων, με τη χθεσινή σύγκρουση να είναι η πιο θανατηφόρα από τον πόλεμο του 2006.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί έξι άνθρωποι: τρία μέλη της Χεζμπολάχ, ένας Ισραηλινός αξιωματικός και δύο Παλαιστίνιοι.

Η Χεζμπολάχ έπληξε άρμα με κατευθυνόμενο πύραυλο - Ισραηλινό ελικόπτερο βομβάρδισε φυλάκιο της οργάνωσης

Ησιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε σήμερα έναν κατευθυνόμενο πύραυλο με στόχο ένα ισραηλινό άρμα μάχης, τόνισαν δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα ελικόπτερο βομβάρδισε ένα φυλάκιο της Χεζμπολάχ σε απάντηση στον αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από λιβανικό έδαφος με στόχο ένα στρατιωτικό όχημα στην περιοχή Αβιβίμ.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», τόνισε ο ισραηλινός στρατός.




Η απάντηση του Ισραήλ 

Το Ισραήλ προχώρησε σε αντίποινα εκτοξεύοντας πυρά προς τον Λίβανο μετά το μπαράζ ρουκετών.

Μάλιστα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Σάββατο η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς, τονίζοντας ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Μία μετά την άλλη, ολόκληρες συνοικίες γίνονται σωροί ερειπίων, από όπου ανασύρονται νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα τους παιδιά.

«Ο κόσμος άρχισε να τρέχει. Ήμουν στο κέντρο της αυλής με το αδερφό μου και τα παιδιά του. Ξαφνικά έγινε μια δυνατή έκρηξη. Σκοτώθηκαν τα δυο παιδιά του αδερφού μου, που στέκονταν στην πόρτα», ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Μια Παλαιστίνια νοσοκόμα βγαίνει από το νοσοκομείο σε σοκ. Μόλις είδε τον άνδρα της μεταξύ των νεκρών που μεταφέρθηκαν εκεί.


Θέλατε την κόλαση, θα την πάρετε, λέει υποστράτηγος του ισραηλινού στρατού

Την ίδια στιγμή ανώτατος αξιωματούχος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, ο υποστράτηγος Γκασάν Αλιάν απηύθυνε ένα μήνυμα στους κατοίκους της Γάζας και στην ηγεσία της Χαμάς, καταδικάζοντας την παλαιστινιακή λαϊκή στήριξη στην συγκεκριμένη ομάδα.

«Η απαγωγή, η κακοποίηση και η δολοφονία παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων είναι απάνθρωπη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι' αυτό. Η Χαμάς έχει μετατραπεί σε ISIS και οι κάτοικοι της Γάζας, αντί να τρομάζουν, πανηγυρίζουν» τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με την ιστοσελίδα timesofisrael.

«Δεν θα υπάρχει ρεύμα και νερό στη Γάζα, θα υπάρξει μόνο καταστροφή. Θέλατε την κόλαση, θα πάρετε την κόλαση» πρόσθεσε ο ίδιος. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε τέσσερις από τις δεκαπέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

Από την άλλη πλευρά η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε τέσσερις από τις δεκαπέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν προς το βόρειο έδαφός της από τον Λίβανο. Πηγή, που επικαλείται το Reuters, μετέδωσε ότι ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από παλαιστινιακές φατρίες.

Σύμφωνα με μία δεύτερη πηγή, οι βομβαρδισμοί έπληξαν τη νότια πλευρά του Ισραήλ, ενώ μία τρίτη μετέδωσε ότι οι σκηνές βίας συνεχίστηκαν κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων, με τη χθεσινή σύγκρουση να είναι η πιο θανατηφόρα από τον πόλεμο του 2006. Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί έξι άνθρωποι: τρία μέλη της Χεζμπολάχ, ένας Ισραηλινός αξιωματικός και δύο Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ προχώρησε σε αντίποινα εκτοξεύοντας πυρά προς τον Λίβανο μετά το μπαράζ ρουκετών.


Δείτε το βίντεο:

Αιματοκύλισμα

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πάνω από 900 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έκανε λόγο για 2.616 τραυματίες.

Πάνω από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε rave πάρτι σε περιοχή που καλύπτεται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. «Σφαγίασαν κόσμο εν ψυχρώ κατά τρόπο εντελώς αδιανόητο», δήλωσε ο Μοτί Μπουκτζίν, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Zaka, η οποία συμμετείχε στην περισυλλογή των πτωμάτων.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, έχουν σκοτωθεί 687 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.727, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τα νοσοκομεία της Γάζας κατακλύζονται από τραυματίες
 

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατακλύζεται από ασθενείς. Ολόκληρες οικογένειες καταφτάνουν, η μία μετά την άλλη και το προσωπικό έχει πελαγώσει: «η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποιούν οι τοπικές αρχές.

Ο Άκραμ Αλ Χαντάντ, 25 ετών, στέκει δίπλα στο κρεβάτι του ανιψιού του, του Αμπντελραχμάν Αλ Ντους. Είναι μόλις 18 μηνών και τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή όπου σκοτώθηκαν ο 4χρονος αδελφός του και άλλοι 16 άνθρωποι. Το μωρό επέζησε, όπως και οι γονείς του, που τραυματίστηκαν όταν καταστράφηκε το σπίτι τους, στη συνοικία Αλ Ζαϊτούν, στα νοτιοανατολικά προάστια της Γάζας. Όμως τώρα «χρειάζεται να χειρουργηθεί κατεπειγόντως για τα τραύματα που έχει στο κεφάλι», εξήγησε ο γιατρός του. Το πρόβλημα: πρέπει να περιμένει μέχρι να αδειάσει κάποιο χειρουργείο.

«Εργαζόμαστε σε έκτακτες συνθήκες (…) και πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνεχή τροφοδοσία (του νοσοκομείου) με ηλεκτρικό ρεύμα και να διαθέτουμε το αναγκαίο υλικό προτού να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση», λέει ο γιατρός που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπντάλα.

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 770 άνθρωποι και άλλοι 4.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σε αυτό το νοσοκομείο πάρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν στην αίθουσα αναμονής να έρθει η σειρά τους για να τους εξετάσουν οι γιατροί. Κάποιοι δεν προλαβαίνουν, πεθαίνουν στην αναμονή, εξηγεί ο γιατρός. «Βοηθήσαμε πάρα πολλούς τραυματίες, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά», πρόλαβε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Μοχάμαντ Γονέιμ, προτού η συνέντευξη διακοπεί από την άφιξη νέων τραυματιών: τριών γυναικών, δύο παιδιών, ενός ηλικιωμένου και δύο νεαρών ανδρών. «Οι περιορισμένες δυνατότητες του νοσοκομείου επιδεινώνουν την κατάσταση. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό, φυσικό αέριο», λέει ο γιατρός.

Ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, η Ομ Ράμα αλ Χασάσνα περιστοιχίζεται από τα τέσσερα παιδιά της, ηλικίας από 3 έως 6 ετών. Όλοι τους τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε ένα σπίτι δίπλα στο δικό τους, στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. «Μας έφεραν εδώ, περιμένουμε να μας φροντίσουν», λέει η γυναίκα.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε ότι η έλλειψη ιατρικών εφοδίων και φαρμάκων θα οδηγούσε σε μια «καταστροφική κατάσταση» στον θύλακα όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα οκτώ νοσοκομεία «δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια και προκλήθηκαν ζημιές στην κλινική νεογνολογίας του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Ο Σαλαμέχ Μααρούφ, ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς που είναι αρμόδιος για τα μέσα ενημέρωσης είπε ότι στη Γάζα δεν υπάρχουν φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός, ακτινολογικά μηχανήματα. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «δημιουργεί σκόπιμα μια άθλια ανθρωπιστική κατάσταση, με τους περιορισμούς ή τις επιθέσεις».

Πολλές οικογένειες που έμειναν άστεγες έχουν βρει καταφύγιο στους διαδρόμους και τον κήπο του νοσοκομείου Αλ Σίφα. Κάποιοι από τους τραυματίες, αφού τους χορηγούνται οι πρώτες βοήθειες, παραμένουν εκεί επειδή δεν έχουν πού να πάνε. «Το σπίτι μου καταστράφηκε ολοσχερώς (…) Όλα τα σπίτια εδώ καταστράφηκαν», λέει ο Άμπου Ασούρ Σουκάικ, 39 ετών, με έναν κόμπο στον λαιμό. «Ήταν μια ζοφερή νύχτα για εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μας».


Έχουν εκτοξευθεί πάνω από 4.500 ρουκέτες

Πάνω από 4.500 ρουκέτες έχουν ήδη εκτοξευθεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από το Σάββατο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είχε δηλώσει ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.