Η σκακιέρα στην Μέση Ανατολή παίρνει «φωτιά» και η σύρραξη Ισραήλ – Παλαιστίνης φαίνεται ότι κρύβει ένα πεδίο μάχης με πολλούς παίκτες.

Η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, το χτύπησε μέσα στο έδαφός του, του προκάλεσε ζημιές και θύματα, πήρε ομήρους και για πρώτη φορά τέθηκε εν αμφιβόλω η στρατιωτική υπεροχή του στη Μέση Ανατολή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα βοηθήθηκε από παράγοντες που παραδοσιακά βρίσκονται στο πλευρό της.

Το Ιράν χαιρέτισε την εισβολή των εκατοντάδων τρομοκρατών στο έδαφος του Ισραήλ, με συνέπεια η Δύση να στρέψει τα βέλη της, χωρίς να έχει αποδείξεις, στην Τεχεράνη.

Ο θρησκευτικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις, απέρριψε τις καταγγελίες που ακούγονται και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

 «Κάνουν λάθος. Φυσικά υπερασπιζόμαστε την Παλαιστίνη, υπερασπιζόμαστε τον αγώνα, φιλάμε τα χέρια εκείνων των ευφυών και γενναίων παλαιστίνιων νέων που σχεδίασαν την επίθεση κατά των σιωνιστών. Είμαστε περήφανοι για αυτούς», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Οι Δυτικοί εκτιμούν πως το Ιράν θα έχανε περισσότερα από όσα θα κέρδιζε αν εμπλεκόταν ενεργά στη σύρραξη στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Σίγουρα η Τεχεράνη δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει το άνοιγμα προς τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Κατάρ.

Όσο για τη Χεζμπολά του νοτίου Λιβάνου, η αποσταθεροποιητική δράση που αναπτύσσει κοντά στα ισραηλινά σύνορα, προς το παρόν ερμηνεύεται ως επιχείρηση διάσπασης των ισραηλινών δυνάμεων σε δύο μέτωπα, στο Βορρά και στο Νότο.

Οι καλές σχέσεις Ερντογάν- Χαμάς είναι γνωστές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας στηρίζει παραδοσιακά την ισλαμιστική οργάνωση και στην παρούσα σύρραξη θέλει το ρόλο του μεσολαβητή.

 «Θέλουμε η ισραηλινή διοίκηση να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του παλαιστινιακού εδάφους, ξεκινώντας από τη Γάζα, και οι Παλαιστίνιοι να σταματήσουν την παρενόχληση των αστικών οικισμών στο Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας συγκροτήθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς.

Στην Κωνσταντινούπολη οι διαδηλωτές με τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν στο Τζαμί Φατίχ και προσευχήθηκαν για τα θύματα των Παλαιστινίων.

Τέλος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν που βλέπει τους προβολείς της δημοσιότητας να μην επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία, σίγουρα νιώθει ευχαριστημένος.

 «Δυστυχώς, παρατηρούμε μια απότομη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Θεωρώ ότι πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου πως πρόκειται για σαφές παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να βοηθήσουν τη Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ. Πολλοί είναι αυτοί που χορεύουν γύρω από τους νεκρούς αυτού του πολέμου.