Συνεχίζεται για έκτη μέρα ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός έχει δώσει εντολή μετακίνησης 1,1 εκατ. πληθυσμού από τη βόρεια Γάζα στη νότια εντός των επόμενων 24 ωρών.


WSJ: Οι ένοπλοι της Χαμάς είχαν λεπτομερείς χάρτες των στόχων τους στο νότιο Ισραήλ

Οι ένοπλοι της Χαμάς, που εισέβαλαν το περασμένο Σάββατο 7/10 από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, κουβαλούσαν μαζί τους λεπτομερείς χάρτες των κοινοτήτων και των στρατιωτικών βάσεων στις οποίες επιτέθηκαν, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τους χάρτες αυτούς και τα επιχειρησιακά σχέδια στην αραβική γλώσσα βρήκαν Ισραηλινοί πολίτες και στρατιώτες στα σημεία των επιθέσεων, καθώς και στα πτώματα των μελών των Ταξιαρχών αλ Κασάμ, ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.

*Διαβάστε εδώ: Τελεσίγραφο 24 ωρών από το Ισραήλ: Εντολή μετακίνησης 1,1 εκατ. Παλαιστινίων από τη Γάζα - Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση

Οι χάρτες αυτοί και τα έγγραφα περιείχαν ζωτικές πληροφορίες, όπως τα αδύναμα σημεία των ισραηλινών τεθωρακισμένων.

Όπως είπε στη WSJ ο αξιωματικός της αντικατασκοπείας του ισραηλινού στρατού, Μάικλ Μίλσταϊν, το επίπεδο σχεδιασμού υπερέβη όλες τις προηγούμενες επιθέσεις της Χαμάς.

Το έγγραφο των 14 σελίδων περιελάμβανε μια περιεκτική στρατηγική διείσδυσης στον ισραηλινό εποικισμό Μαφαλσίμ στα περίχωρα της Γάζας, έφερε την επιγραφή «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023. Παρείχε περίπλοκες πληροφορίες για την επιχείρηση, με το σχέδιο δράσης να προβλέπει δύο πενταμελείς ομάδες μαχητών της Χαμάς με έναν διοικητή η καθεμία και ακριβείς λεπτομέρειες για την επιλεγμένη ημέρα και ώρα. Επιπλέον, το έγγραφο περιελάμβανε χάρτες και αεροφωτογραφίες του στοχοθετημένου οικισμού.

Επιπλέον, το έγγραφο αναφερόταν και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Χαμάς, αποκαλύπτοντας ότι είχε ανατεθεί σε μέλη των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ να διαπεράσουν τον φράκτη ασφαλείας.

Σημειωτέον ότι τα έγγραφα περιελάμβαναν ακριβείς προειδοποιήσεις προς τους ενόπλους της Χαμάς σχετικά με την εγγύτητα των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες μπορούσαν να φτάσουν στον οικισμό μέσα σε 3 με 5 λεπτά.

Πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, σχολιάζοντας το έγγραφο της Χαμάς, επισήμανε τη συστηματική συλλογή πληροφοριών από τα μέλη της, τη χρήση ανθρώπινων πόρων και την εξάρτηση από ανοιχτές πηγές πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που συλλέγονται μέσω κυβερνοεπιθέσεων.