Συγκρίσιμη με τις μονάδες Delta Force και SEAL Six, η επίλεκτη μονάδα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, η περίφημη Σαγιερέτ Ματκάλ, βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διάσωση ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

Το Ισραήλ πρόκειται να οδηγήσει στο τερέν της μάχης στη Γάζα μία από τις πιο ελίτ στον κόσμο ειδικές δυνάμεις «σκληραγωγημένες στη μάχη», σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τους ομήρους μετά την κήρυξη του πολέμου στη Χαμάς.

Η Sayeret Matkal του Ισραήλ είναι γνωστή ως μία από τις πιο αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις στον κόσμο. Γνωστή ως «η Μονάδα», είναι μια εξαιρετικά μυστική ταξιαρχία ειδικών επιχειρήσεων που έχει αποκτήσει μυθικό καθεστώς με τις γρήγορες και χειρουργικές νίκες της πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Ο Σαγιερέτ Ματκάλ είναι συγκρίσιμη σε δεξιότητες με τη Δύναμη Δέλτα του Στρατού των ΗΠΑ και έχει αποκτήσει τρομερή φήμη με τα χρόνια. Καθώς η Delta Force των ΗΠΑ και η ομάδα SEAL Six ετοιμάζονται να σώσουν τους δικούς τους ομήρους, η Sayeret Matkal βρίσκεται επίσης σε ετοιμότητα για τη διάσωση ομήρων στη Γάζα.

Μονάδα «σκληρής μάχης»

«Η Sayeret Matkal είναι πραγματικά η μόνη σκληραγωγημένη μονάδα που θα χρησιμοποιήσουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις», είπε στη Mirror ο Αντρέας Κρέιγκ, ανώτερος λέκτορας στη σχολή σπουδών ασφαλείας στο King's College του Λονδίνου. "Και επιχειρούν στη Δυτική Όχθη και πίσω από τις εχθρικές γραμμές στη Γάζα. Είναι ειδικές δυνάμεις. Έχουν αυτονομία για να κυνηγήσουν τους δικούς τους στόχους".

Η ομάδα, με πρότυπο τη Βρετανική Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία (SAS), έχει τεθεί σε ετοιμότητα καθώς η βία συνεχίζεται στο Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησαν οι μαχητές της Χαμάς το Σάββατο. Έχει τεθεί σε ετοιμότητα λόγω της τεχνογνωσίας του στην ανάκτηση ομήρων, καθώς οι διοικητές της Χαμάς ισχυρίζονται ότι κρατούν ομήρους τουλάχιστον 130 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων μη Ισραηλινών.

Η αποστολή τους: Να σώσουν ομήρους

Σύμφωνα με τον Κρέιγκ, η Sayeret Matkal θα μπορούσε να βρεθεί ακριβώς στην καρδιά της δράσης. Μιλώντας αποκλειστικά στην The Mirror, είπε: «Η αποστολή τους θα είναι δύσκολη. Υποψιάζομαι ότι οι όμηροι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες, για να περιοριστούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις. Οι όμηροι είναι ένα βασικό εργαλείο διαπραγμάτευσης. Η Χαμάς δεν θα θέλει να τους δώσει πίσω."

Πιστεύεται ότι οι όμηροι θα μπορούσαν να κρατηθούν σε σήραγγες, πολυκατοικίες και στρατιωτικές βάσεις. Με τόσους πολλούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, υπάρχει κάποια ελπίδα για την ισραηλινή κυβέρνηση καθώς οι διαρροές είναι πιο πιθανές, σύμφωνα με ειδικούς.

Αλλά ακόμα και με όλες αυτές τις πληροφορίες, θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν θύματα. Ο Αβνερ Αβραχαμ, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ του Ισραήλ, εξήγησε: «Όταν έχεις 100 έως 130 ομήρους, δεν είναι εύκολο να τους κρύψεις.

"Πιστεύω ότι θα βρούμε πληροφορίες για τοποθεσίες. Αλλά είναι πολύ περίπλοκο, πολύ δύσκολο. Θα πάρει χρόνο και θα χάσουμε κόσμο, δυστυχώς."

Αλλά η Sareyet Matkal θα μπορούσε να είναι μια από τις καλύτερες πιθανότητες του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τα θύματα και τα θύματα κατά τη διάσωση ομήρων.

"Έχοντας μια αρκετά επίπεδη ιεραρχία και είναι αυτοδύναμοι, έτσι ακόμα κι αν αποκοπούν, μπορούν να λειτουργήσουν. Απαιτείται ελάχιστη υποστήριξη και είναι ικανοί να λειτουργήσουν στο περιβάλλον πιο υψηλού κινδύνου. Αλλά λειτουργούν πίσω από τον εχθρό. Οι γραμμές θα είναι εξαιρετικά υψηλού κινδύνου".

Εντατική εκπαίδευση που διαρκεί 20 μήνες

Η Sayeret Matkal είναι μια εξαιρετικά μυστική ομάδα, που δρα από μια βάση βαθιά στην έρημο Negev. Ενώ άλλες ισραηλινές μονάδες καταδρομών υπάρχουν στην ιεραρχία του στρατού, ο αρχηγός του Sayeret Matkal αναφέρεται απευθείας στον αρχηγό του επιτελείου.

Τα πρώτα χρόνια, η επιλογή της μονάδας και η εκπαίδευση του Sayeret Matkal κρατούνταν άκρως εμπιστευτικές. Αρχικά, επιτρεπόταν να ενταχθούν μόνο μαχητές και διοικητές στους οποίους άλλα μέλη συνέστησαν προσωπικά. Αλλά στη δεκαετία του 1970, η μονάδα άρχισε να δέχεται εθελοντές νεοσύλλεκτους.

Η εκπαίδευση είναι απίστευτα απαιτητική και περιλαμβάνει μια εξαντλητική κατασκήνωση, γνωστή ως Gibbush, η οποία αποτελείται από αρκετές ημέρες χωρίς ύπνο πριν ακόμη γίνουν δεκτοί οι υποψήφιοι στη βασική εκπαίδευση. Είναι παρόμοιο με την Εβδομάδα της Κόλασης του Navy SEAL κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης Basic Underwater Demolition/SEAL. Οι υποψήφιοι αξιολογούνται από γιατρούς και ψυχολόγους με όσους περάσουν να γίνονται δεκτοί στη βασική εκπαίδευση.

Η βασική εκπαίδευση διαρκεί 20 μήνες, με μεγάλη έμφαση στα φορητά όπλα, τις πολεμικές τέχνες, τον προσανατολισμό, το καμουφλάζ, την αναγνώριση και άλλες δεξιότητες επιβίωσης για επιχειρήσεις πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Η εκπαίδευση αποτελείται από τέσσερις μήνες βασικής εκπαίδευσης πεζικού, δύο μήνες προχωρημένης εκπαίδευσης πεζικού, τρεις εβδομάδες μαθημάτων αλεξίπτωτου στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών της Ισραηλινής Άμυνας (IDF), πέντε εβδομάδες σε μια σειρά μαθημάτων κατά της τρομοκρατίας (CT) στην Αντιτρομοκρατική IDF Σχολή Πολέμου ακολουθούμενη από πρόσθετη εκπαίδευση CT εσωτερικής μονάδας και στη συνέχεια πρόσθετη εκπαίδευση σε περιπολίες αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας με έμφαση στην πλοήγηση.

Σε αντίθεση με άλλες μονάδες του στρατού του Ισραήλ, η Sayeret Matkal πραγματοποιεί επίσης ασκήσεις ατομικής πλοήγησης μεγάλης εμβέλειας. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, όλοι οι στρατιώτες της μονάδας παρακολουθούν μαθήματα αξιωματικών και κατέχουν θέσεις στο Sayeret Matkal και σε άλλες μονάδες στο IDF.

Φωτ.mirror