Έτοιμο να εισβάλει στη Γάζα μοιάζει το Ισραήλ καθώς το πρωί της Παρασκευής (13/10) έδωσε εντολή εκκένωσης όλων των αμάχων από τη βόρεια Γάζα, η οποία είναι σε εξέλιξη, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Το τελεσίγραφο έληξε στις 20:00, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες πραγματοποιήθηκαν τοπικές και στοχευμένες έφοδοι με στόχο εξουδετέρωση δυνάμεων της Χαμάς και ανεύρεση ομήρων. Στις επιδρομές συμμετείχαν «δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σφυροκοπά από αέρος τοποθεσείς της Χαμάς 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σφυροκοπά από αέρος τοποθεσίες της Χαμάς σε όλη τη Γάζα, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν «εκτεταμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι IDF αναφέρουν ότι θα παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδρομές σύντομα.


Παράλληλα, ένα drone των IDF χτυπά αυτή τη στιγμή τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Οι IDF θα προστατέψουν τον λαό του Ισραήλ. Η Χαμάς έσφαξε αδιάκριτα αθώους Ισραηλινούς πολίτες. Τώρα η Χαμάς κρύβεται πίσω από τους ανθρώπους στη Γάζα. Γι' αυτό τους ζητάμε να μετακινηθούν. Γιατί ο Ισραηλινός Στρατός θα προστατεύσει τον λαό του Ισραήλ» διαμηνύει ο ισραηλινός στρατός.

Επιχειρήσεις για ομήρους και μέλη της Χαμάς

Νωρίτερα, επιχειρήσεις από τον στρατό του Ισραήλ άρχισαν εντός της Λωρίδας της Γάζας έτσι ώστε να βρουν ομήρους και μέλη της Χαμάς. . Παράλληλα, στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο υπάρχουν συγκρούσεις, καθώς μέλη της Χεζμπολάχ φέρονται να έχουν ανατινάξει τον φράκτη ενώ το Ισραήλ απάντησε με επιθέσεις από drones που έπληξαν καίριους στόχους των αντιπάλων τους.

Την ίδια ώρα, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν πλέον και εκπρόσωποι του Τύπου. Ένας εικονολήπτης του Reuters σκοτώθηκε ενώ τραυματίστηκαν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφος. Παράλληλα, συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός έτσι ώστε να βρεθεί λύση για τη Γάζα, όμως, φαίνεται πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και η χερσαία επίθεση στη Γάζα είναι μια ανάσα από το να αποτελεί γεγονός.

Χτυπάμε τους εχθρούς μας με πρωτοφανή δύναμη, λέει ο Νετανιάχου

Νέο μήνυμα προς τους Ισραηλινούς πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αρχικά ανέφερε ότι μίλησε με οικογένειες που έχασαν σήμερα αγαπημένα τους πρόσωπα και ότι το Ισραήλ «δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτές τις φρικτές πράξεις των εχθρών μας».

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας με πρωτοφανή δύναμη, αυτή είναι μόνο η αρχή» τόνισε ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ συγκεντρώνει «τεράστια διεθνή υποστήριξη». «Θα εξαλείψουμε τη Χαμάς και θα φέρουμε τη νίκη, αλλά θα χρειαστεί χρόνος» υπογράμμισε.

Άμαχοι εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας

Με αυτοκίνητα, φορτηγά, αγελάδες και πεζή εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα ένα περίπου εκαττομύριο πολίτες, σύμφωνα με το BBC, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο να μετακινηθούν νότια, το οποίο έληξε στις 20:00

Οι Παλαιστίνιοι αυτοί που ζουν στο βόρειο τμήμα του εδάφους των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, εγκαταλείπουν τις εστίες τους με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, φορτηγά ή πεζή. Ωστόσο, το εγχείρημα εκκένωσης μια περιοχής όπου ζουν περίπου 1,2 εκατ. κάτοικοι σε λίγες ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο ανταποκριτής του BBC . «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνει ζωντανά το BBC φαίνονται άνθρωποι να ταξιδεύουν με γαϊδούρια, σε καρότσες, ενώ πολλές οικογένειες έχουν διανύσει με τα πόδια αρκετά χιλιόμετρα.

Η Χαμάς πάντως καλεί τους πολίτες να μην ενδώσουν, απορρίπτοντας ως ψυχολογικό πόλεμο το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Την ίδια ώρα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με τη Χαμάς να ανακοινώνει πως σκοτώθηκαν 13 όμηροι από ισραηλινά πυρά. Μέσα σε αυτό το δραματικό σκηνικό, η Τεχεράνη προειδοποιεί το Τελ Αβίβ πως βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ το κύμα οργής κατά του Ισραήλ έχει εξαπλωθεί στις μεγάλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην Ευρώπη, όπου έχει σημάνει συναγερμός.



Δείτε βίντεο από τη Γάζα:


Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα (13/10) τα τζαμιά στη Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού ο στρατός του Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για μεγάλες απώλειες.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Χάος στους δρόμους της Γάζας

Οποιαδήποτε μαζική μετακίνηση πολιτών αποδεικνύεται αναπόφευκτα χαοτική και εξαιρετικά επικίνδυνη. Υπάρχει μόνο ένας κεντρικός δρόμος βορρά-νότου, κατά μήκος του οποίου αναμένεται να κινηθούν όλοι. Την ίδια ώρα τα καύσιμα λιγοστεύουν, οι δρόμοι στη Γάζα και αλλού είναι ήδη γεμάτοι από μπάζα.

Δείτε βίντεο από την Γάζα:


Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει τις σφοδρότερες από ποτέ αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έχει καλέσει στα όπλα 300.000 εφέδρους και συγκεντρώσει άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Οι απειλές μιας χερσαίας εισβολής έχουν ξυπνήσει μνήμες της Νάκμπα, η αραβική λέξη για την καταστροφή, η οποία αναφέρεται στον πόλεμο του 1948 για τη δημιουργία του Ισραήλ, που οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό τους.

Δείτε εικόνες από τη Γάζα:


Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.300 Ισραηλινούς στην επίθεσή τους το Σάββατο. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που έγιναν σε αντίποινα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 1.400 ανθρώπων στη Γάζα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις εκεί Αρχές.