Συμπληρώθηκαν οκτώ ημέρες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και όπως όλα δείχνουν είναι πλέον θέμα ωρών για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Η νύχτα που πέρασε στη Γάζα ήταν ακόμα μία νύχτα κόλασης, με μπαράζ βομβαρδισμών από το Ισραήλ και εκτόξευση ρουκετών από πλευράς της Χαμάς.


Αξιωματούχοι της Χαμάς και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως το Ισραήλ χτύπησε Παλαιστινίους που προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (μετά από εντολή του στρατού του Ισραήλ), περνώντας από τομέα που ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως ασφαλή.

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς.

Προχθές Παρασκευή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, παρότρυνε πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, κατά μήκος του νερού του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν από τις 20:00.
Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Ο Ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας (Εικόνες)

27806475
27806477
27806479
27806481
27806487
27807463

Καθυστερεί λόγω καιρού η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα λένε οι New York Times

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εκκίνηση της μεγάλης κλίμακας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη επιχείρηση στη Γάζα, σε μια «ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά». 

«Τάγματα και στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ισραηλινού Στρατού. 

Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν δίνει κανένα στοιχείο που να φανερώνει το χρονοδιάγραμμά του.

Οι New York Times, πάντως, σημειώνουν ότι η χερσαία επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες λόγω καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν σε πιλότους και drones να παρέχουν κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις. «Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών», ανέφεραν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ οι New York Times.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε μπούνκερ και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη. 

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

Νέα έκκληση του Ισραήλ για εκκένωση της νότιας Γάζας

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τους κατοίκους να εκκενώσουν τη νότια Γάζα, σε ανάρτησή τους στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Νωρίτερα, ο στρατός ανήρτησε ένα άλλο βίντεο που απαριθμεί άλλες πράξεις που διαπράττει η Χαμάς, λέγοντας ότι η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση «έχει δείξει στον κόσμο ξανά και ξανά για τι είναι ικανή».

«Τώρα οι ισραηλινές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιδράσουν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Δεν υπάρχει θέση στον κόσμο για την τρομοκρατία», ανέφερε.

Οι αναρτήσεις έρχονται καθώς το Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Το Ισραήλ πλήττει Παλαιστίνιους που φεύγουν από τη Γάζα λέει η Χαμάς

Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Χθες Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα».

«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς. 

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους χθες Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Τρεις βραδυφλεγείς “βόμβες” στο τραπέζι της Ελλάδας - Τα σενάρια επέκτασης της κρίσης και ο ενεργειακός γρίφος

2.500 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, 1.300 οι Ισραηλινοί

Συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά.

Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Στέλνουν και 2ο αεροπλανοφόρο οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν.

Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο κ. Όστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο. 

Οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.

Χθες Σάββατο το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των αμάχων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με δελτία Τύπου του Λευκού Οίκου.