Μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ έστειλε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν απώλειες αμάχων.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αμυνθεί από τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε δηλώσεις του από το Κάιρο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε όμως ότι προέχει να προστατευτούν οι άμαχοι.


Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε το απόγευμα της Κυριακής (15/10) στο Κάιρο, για συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Αίγυπτος είναι ο έβδομος σταθμός του αφότου ξεκίνησε αυτήν την περιοδεία, την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διάχυση της σύγκρουσης, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ - Κοινή δήλωση των 27 της ΕΕ: Είναι κρίσιμο να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιστρέψει αύριο (16/10) στο Ισραήλ, για τη δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας και αφού στο μεσοδιάστημα έκανε περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο

Την ίδια ώρα, η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου πληθύνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τοπική κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο. «Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Βομβαρδίζονται υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μετά από επίθεση με ρουκέτες (Βίντεο)

Η αύξηση της ένταση δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στην σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.