Σε θέση μάχης βρίσκεται παραταγμένος ο στρατός του Ισραήλ και αναμένει το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Γάζα, στον απόηχο των ιρανικών απειλών. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα, ενώ οι νεκροί στον Παλαιστινιακό θύλακα έχουν φτάσει τους 2.670 και τους 1.000 οι αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στην περιοχή, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο 600.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με το σχέδιο, 10.000 επίλεκτοι στρατιώτες θα μπουν στην πόλη της Γάζας για να εξοντώσουν τους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, με υποστήριξη από αέρος και θαλάσσης. «Θα τους συντρίψουμε» διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης.

«Οι ενέργειες και οι πολιτικές της οργάνωσης Χαμάς δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό»,  δήλωσε χθες, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των πολιτών, φυλακισμένων και κρατουμένων, και των δύο πλευρών.

Το Ιράν, από την πλευρά του, απειλεί για εμπλοκή ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσαν έναν από τους διοικητές της Χαμάς σε επίθεση στη Γάζα με τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ να συνεχίζονται. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) γνωστοποίησαν ότι σκότωσαν κατά τη διάρκεια επιδρομής έναν διοικητή της Χαμάς Matez Eid αξιοποιώντας τις κατάλληλες πληροφορίες.

ΗΠΑ: Καταδικασμένος σε αποτυχία ο διωγμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όσα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ ως «αναγκαίο μέτρο».

Σήμερα αναμένεται να φτάσει στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία, για δεύτερη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χθες επισκέφθηκε το Κάιρο. Ο Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», εκτιμώντας πως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ) Αμπάς και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια που μεταδόθηκε χθες. «Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι ο λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο νέος ρόλος της Ελλάδας στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής - Η τουρκική παραφωνία και η σχέση με τη Σαουδική Αραβία

Το Ισραήλ είναι έτοιμο για πόλεμο σε δύο μέτωπα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα. Σημείωσε ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Επισήμανε ότι πάνω από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς τα νότια μετά την σχετική ανακοίνωση του Ισραήλ, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τις οικογένειες 155 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στην Γάζα. Σημείωσε ότι 289 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση κατά ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από την Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Χαμάς δυσκολεύει την αποχώρηση των αμάχων»

Θέση και για τη μεγάλη φυγή των αμάχων πήρε και Αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα μέχρι στιγμής και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δυσκολεύει όσους προσπαθούν να μετακινηθούν νότια.

Οι IDF διατηρούν δύο ασφαλείς οδούς εκκένωσης, είπε, και καθώς η στρατιωτική επιχείρηση κινείται προς μια «ενισχυμένη» φάση, δεν θα ήταν ασφαλές για τους πολίτες να παραμείνουν στην πόλη της Γάζας.

Ερωτηθείς για έναν βομβαρδισμό την Παρασκευή που σκότωσε 70 άτομα σε δρόμο που προσδιορίστηκε ως ασφαλής από τον ισραηλινό στρατό, ο αντισυνταγματάρχης Conricus επανέλαβε ότι ο IDF δεν στοχεύει ενεργά αμάχους. Αλλά σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης φάνηκε να παραδέχεται ότι η φύση της επιχείρησης σημαίνει ότι δεν είναι πάντα δυνατό να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

«Χτυπάμε τη Χαμάς, χτυπάμε την υποδομή της και κυνηγάμε ενεργά διοικητές… Όταν κυνηγάς έναν ζωντανό στόχο, ο οποίος μπορεί να βρίσκεται εν κινήσει, πιθανότατα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο τύπο τακτικής που ελαχιστοποιεί τις εξασφαλίσεις ζημιές όπως έγκαιρη προειδοποίηση και χτυπήματα στέγης για προφανείς λόγους – γιατί τότε το άτομο θα καταλάβαινε ότι στοχοποιείται και θα μπορούσε να δραπετεύσει».

Τραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός για τους αμάχους

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.

Το εβραϊκό κράτος κατέλαβε τη Γάζα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών, το 1967. Οι δυνάμεις του δεν αποχώρησαν από τον παραθαλάσσιο θύλακα αφήνοντάς τον στα χέρια των Παλαιστίνιων παρά το 2005.

Έναν χρόνο αργότερα, το Ισραήλ επέβαλε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στον μικρό θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που γειτονεύει με την Αίγυπτο και βρέχεται από τη Μεσόγειο.

Το 2007, το Ισραήλ κλιμάκωσε τον αφοπλισμό, αφού η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, εκδιώκοντας τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Nα αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι ζητάει ο ΠΟΥ

«Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους αμάχους ομήρους», είπε ο κ. Τέντρος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ «αδικαιολόγητες», «φρικιαστικές», «βάρβαρες» και «καταδικαστέες». Ταυτόχρονα όμως ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνει «πολύ ανήσυχος για τις ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν παλαιστινίους αμάχους» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αθώοι άμαχοι και παιδιά πληρώνουν το τίμημα», ανέφερε από τη Μανίλα. Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 155 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς των αρχών του Ισραήλ.

Ο ΠΟΥ «συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και των υποδομών υγείας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων καλούνται να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του.

Το να διατάσσεται «1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, IDF