Τους λόγους που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη (18/10) εξήγησε σε ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. 

Ειδικότερα, ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι ο Μπάιντεν θα «επαναβεβαιώσει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ», με την επίσκεψή του.

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Οπως μεταφέρει το BBC, ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει επίσης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που έχει συλλάβει η οργάνωση Χαμάς.

Τέλος, ο Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα πάει εκεί για να μάθει πώς το Ισραήλ θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να επιτρέπει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ώστε να μην ωφελείται η Χαμάς.

Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Όπως προαναφέρθηκε, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο, Τετάρτη, για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και για να διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, καθώς και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Ανησυχία για ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - Θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έπληξε το Ισραήλ

Τι θα πει ο Τζο Μπάιντεν από το Ισραήλ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

«Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μακροσκελείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

Επικοινωνία Μπάιντεν με Ιράκ και Αίγυπτο

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε χωριστά δελτία Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα για τις συνδιαλέξεις αυτές.

Ο κ. Μπάιντεν συζήτησε με τον κ. Σουντάνι τις προσπάθειες να αποτραπεί «η εξάπλωση της σύρραξης», αναφέρει δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ενώ στη συνομιλία του με τον κ. Σίσι αναφέρθηκε στην ανάγκη να «προφυλαχθεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ευρύτερα», σημειώνεται σε δεύτερο δελτίο Τύπου.

Και στις δύο συνδιαλέξεις, πάντα κατά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής προεδρίας, συζητήθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η «επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας.