Στον πόλεμο στο Ισραήλ είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, καθώς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ραγδαίες και πολλοί υποστηρίζουν ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλα μέτωπα.

Η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα και από τις δύο πλευρές. Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, με την προειδοποίηση «ξέρουμε ποιοι είστε».

Στο γράφημα της ιεραρχείας παρουσιάζονται στην κορυφή ο «ηγέτης» της οργάνωσης παγκοσμίως και πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και από κάτω οι «υπαρχηγοί» του, Γιάχγια Σινγάρ (Yahya Sinwar, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας), και Μοχάμεντ Ντεΐφ (ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητή των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης).

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Aρνούνται να αφήσουν τα σπίτια τους στη Γάζα oικογένειες Παλαιστινίων - ''Δεν φεύγουμε από την πατρίδα μας''

«Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων. Ξέρουμε ποιοι είστε» αναφέρει στην λεζάντα της ανάρτησής του των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).


Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006, αλλά καθαιρέθηκε το 2007 από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο ίδιος και το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο δεν αναγνώρισαν την πράξη αυτή και έκτοτε ασκεί ντε φάκτο εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στη Δυτική Όχθη την εξουσία ασκεί η Παλαιστινιακή Αρχή, ελεγχόμενη από τη Φατάχ.

Μοχάμεντ Ντέιφ: Ο «πιο καταζητούμενος» άνθρωπος του ισραηλινού στρατού

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ εντάχθηκε στη Χαμάς το 1990 και έκτοτε συμμετείχε σε πολυάριθμες και πολύνεκρες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Παράλληλα ο ίδιος έχει επιβιώσει από πέντε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες του προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς και αναπηρίες.

Στην πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά της ζωής του, πιστεύεται ότι έχασε ένα μάτι, και στη δεύτερη, ότι έχασε ένα μέρος του χεριού του και πιστεύεται ότι είναι ανάπηρος. Η σύζυγος του Ντέιφ, το 7 μηνών βρέφος και η 3χρονη κόρη του σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2014.

Η πιο πρόσφατη ισραηλινή απόπειρα να σκοτώσει τον Ντέιφ ήταν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Φύλακας των Τειχών τον Μάιο του 2021.

Μετά την αποφυλάκισή του από τη φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής τον Απρίλιο του 2001, ενεπλάκη σε ένα «κύμα βομβιστικών επιθέσεων» που διήρκεσε αρκετούς μήνες κατά τη διάρκεια της δεύτερης ιντιφάντα.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ έγινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταξιαρχιών Ιζζ αντ- αλ Κασάμ αφού το Ισραήλ δολοφόνησε τον Σαλάχ Σεχάντε τον Ιούλιο του 2002.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονισμένοι οι ιατροδικαστές από την αγριότητα της Χαμάς - Γονείς με παιδιά κάηκαν αγκαλιασμένοι

Το Ισραήλ τον θεωρεί άμεσα υπεύθυνο για τη δολοφονία δεκάδων αμάχων σε πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από το 1995, μεταξύ των οποίων οι βομβιστικές επιθέσεις σε λεωφορείο της οδού Γιάφα στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους πιο καταζητούμενους του Ισραήλ για πάνω από δύο δεκαετίες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ στον κατάλογό του με τους Ειδικά Καθορισμένους Παγκόσμιους Τρομοκράτες στις 8 Σεπτεμβρίου 2015.

Τον Φεβρουάριο του 2006, ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ θα δημιουργούσε ένα δίκτυο της Αλ Κάιντα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς δεν υποστήριξε την προσέγγιση της Χαμάς. Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, διαψεύστηκε από τις Ταξιαρχίες Ιζζ αντ- αλ Κασάμ.