Την ώρα που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να παραδοθεί ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στο Χαν Γιουνίς, 90 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς σε ένα σπίτι μόλις 4 δωματίων.


Πόλεμος στο Ισραήλ: Η απίστευτη ιστορία των Ιρλανδών που πήγαν διακοπές και κατέληξαν να δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους

Ο Ibrahim AlAgha και η σύζυγός του Hamida έκαναν διακοπές στη Γάζα, όταν άρχισαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Το ζευγάρι, που είναι Ιρλανδοί πολίτες, ήθελε τα τρία παιδιά του που γεννήθηκαν στο Δουβλίνο να γνωρίσουν τους Παλαιστίνιους συγγενείς τους και να μάθουν για τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ωστόσο, αντί για τις χαλαρές οικογενειακές διακοπές, η οικογένεια έπρεπε να αντιμετωπίσει επιθέσεις και εκρήξεις.

«Ήταν συνεχείς οι βομβαρδισμοί και το σπίτι έτρεμε», λέει ο Ιμπραήμ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα στη Γάζα ύστερα από επίθεση ενόπλων της Χαμάς που σκότωσε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής 3.300 άνθρωποι στη Γάζα έχουν επίσης σκοτωθεί.

*Διαβάστε εδώ: Ισραήλ: Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - Αρχή με 20 φορτηγά τις επόμενες μέρες

Αφού το Ισραήλ είπε σε 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να κατευθυνθούν νότια πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή, η οικογένεια μάζεψε τα υπάρχοντά της στο διαμέρισμά της στην πόλη της Γάζας και έφυγε. Τελικά, βρήκε καταφύγιο στο σπίτι των γονιών του Ιμπραήμ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονταν προς τον νότο, συγγενείς και φίλοι που δεν είχαν πού να μείνουν έφτασαν στο σπίτι που φιλοξενεί τώρα 90 άτομα. Η οικογένειά του, όπως λέει ο Ιμπραήμ, δεν θα απέφευγε ποτέ κανέναν.

Η ζωή για 90 σε ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων δεν είναι εύκολη. Η ομάδα προσπαθεί να κοιμηθεί με βάρδιες, ανά δύο σε ένα στρώμα.

Ο Ιμπραήμ, μηχανικός στο επάγγελμα, αφαίρεσε τα παράθυρα από τα κουφώματά τους, για να αποτρέψει το γυαλί να τραυματίσει ανθρώπους σε περίπτωση πιθανής επίθεσης με drone.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν τρόφιμα, νερό και ηλεκτρισμός στη Γάζα, με την κατάσταση να δυσκολεύει κάθε μέρα και περισσότερο.

«Από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που κοιμόμαστε, απλώς προσπαθούμε να επιβιώσουμε», επισημαίνει ο Ιμπραήμ.

Δέκα από τα παιδιά που μένουν στο σπίτι είναι κάτω των πέντε ετών. Μερικοί από την ομάδα προσπαθούν να βγαίνουν έξω κάθε μέρα, για να δουν αν διανέμονται κονσέρβες. 

«Τα παιδιά ζητάνε πάντα φαγητό και νερό και προσπαθούμε να πάρουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Είναι πολύ δύσκολο. Οι ηλικιωμένοι αντέχουμε λίγο, μπορούμε να μείνουμε πεινασμένοι, αλλά όταν τα παιδιά ζητούν φαγητό δεν μπορούμε να τους πούμε όχι», σημειώνει.

Ο Ιμπραήμ ανησυχεί για την υγεία της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει μια έγκυο γυναίκα και έναν ηλικιωμένο διαβητικό άνδρα που, όπως λέει, σύντομα θα ξεμείνει από φάρμακα. Εάν κάποιος αρρωστήσει σοβαρά, η ομάδα δεν θα μπορέσει να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Και τα ίδια τα παιδιά του Ιμπραήμ έχουν επηρεαστεί βαθιά από τα γεγονότα. Ο Ομάρ και η Αϊλίν -ηλικίας μόλις τριών και τεσσάρων ετών- τρομάζουν όταν ακούνε ένα χτύπημα ή μια έκρηξη και ο Ιμπραήμ και η γυναίκα του προσπαθούν να τους αποσπάσουν την προσοχή παίζοντας παιχνίδια.

Το βράδυ η ταραχή μπορεί να διακόψει τον ύπνο τους και να ξυπνήσουν ουρλιάζοντας. Αλλά ο Ιμπραήμ λέει ότι ο οκτάχρονος γιος του, Σάμι, είναι πιο προβληματισμένος από την κατάσταση και φοβάται ότι θα τον χτυπήσουν drones. «Καταλαβαίνει τι συμβαίνει… μπορεί να ακούσει και να νιώσει την απογοήτευση που περνάμε και είναι πραγματικά ανήσυχος».

Ενώ οι συνθήκες στη Γάζα επιδεινώνονται, ο Ιμπραήμ και η οικογένειά του προσπαθούν να επιστρέψουν στο Δουβλίνο και βρίσκονται σε επαφή με την ιρλανδική πρεσβεία. Το Σάββατο έκαναν ένα «πολύ ριψοκίνδυνο» ταξίδι από τον Χαν Γιουνίς στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο - μία από τις δύο χερσαίες διαδρομές έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αλλά όταν έφτασαν εκεί, ο Ιμπραήμ λέει ότι έλαβαν ένα μήνυμα από την πρεσβεία που τους έλεγε να γυρίσουν πίσω. Τώρα ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχει αρκετά καύσιμα για να μπορέσει να φτάσει ξανά στα σύνορα εάν η διάβαση -η οποία αυτή τη στιγμή είναι κλειστή- ανοίξει ξανά. Ακόμα κι αν έχει καύσιμα, μπορεί να χάσει την επικοινωνία με την πρεσβεία εάν διακοπούν τα τηλεφωνικά δίκτυα. «Αρχίζω να χάνω την ελπίδα μου», λέει.

Στο μεταξύ, η οικογένεια αντιμετωπίζει μια αγωνιώδη αναμονή. Μετά την έκρηξη που έπληξε το αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας την Τρίτη, που εκφράζεται φόβος ότι σκότωσε εκατοντάδες, ο Ιμπραήμ λέει ότι κανείς στο γεμάτο σπίτι τους στο Khan Younis δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

«Πραγματικά φοβόμαστε για τη ζωή μας. Δεν υπάρχουν όρια. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να γίνει στόχος. Τα πράγματα χειροτερεύουν κάθε μέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

*Πηγή: ΒΒC