Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στον καθεδρικό ναό του Αράς η κηδεία του 57χρονου καθηγητή Ντομινίκ Μπερνάρ, ο οποίος δολοφονήθηκε από πρώην μαθητή του την περασμένη εβδομάδα.

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, παρουσία του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, της συζύγου του, Μπριζίτ, και του υπουργού Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, η πόλη του Αράς στη βόρεια Γαλλία απέτισε σήμερα ύστατο φόρο τιμής στον Ντομινίκ Μπερνάρ.

Η τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο επίσκοπος του Αράς, Ολιβιέ Λεμπόρν, μεταδιδόταν σε γιγαντοοθόνη στην πλατεία των Ηρώων της πόλης.

Μαθήματα δεν έγιναν σήμερα το πρωί στο λύκειο Γκαμπετά-Καρνό, όπου σημειώθηκε η επίθεση, ώστε το προσωπικό και οι μαθητές να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην κηδεία.

Ο Ντομινίκ Μπερνάρ χρίσθηκε σήμερα μετά θάνατον ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, διάκριση που είναι η σημαντικότερη της Γαλλίας.

Σοκαρισμένη η Γαλλία από τον θάνατο του Ντομινίκ Μπερνάρ

Ο θάνατος του Ντομινίκ Μπερνάρ στις 13 Οκτωβρίου, σχεδόν ακριβώς τρία χρόνια μετά τη δολοφονία στην περιφέρεια του Παρισιού του καθηγητή Σαμουέλ Πατί από έναν επίσης ισλαμιστή νεαρό, προκάλεσε σοκ στη χώρα, ιδιαίτερα μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Η Γαλλία τέθηκε σε συναγερμό για επιθέσεις το ίδιο βράδυ της δολοφονίας του 57χρονου καθηγητή, που πραγματοποιήθηκε από έναν 20χρονο Ρώσο, τον Μοχάμεντ Μογκούσκοφ, ο οποίος δήλωσε πως ανήκει στον ISIS.

Σε βάρος του δράστη απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο σχετιζόμενο με μια τρομοκρατική επιχείρηση και προφυλακίσθηκε το βράδυ της Τρίτης. Ο 16χρονος αδελφός του κατηγορείται για συνέργεια και ένας 15χρονος εξάδελφός του επειδή εσκεμμένα δεν εμπόδισε το έγκλημα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μοχάμεντ Μογκούσκοφ μπήκε το πρωί της 13ης Οκτωβρίου στο σχολείο κρατώντας δύο μαχαίρια και σπέρνοντας τον πανικό. Ο 20χρονος δράστης μαχαίρωσε θανάσιμα τον Ντομινίκ Μπερνάρ και στη συνέχεια τραυμάτισε τρεις άλλους ενηλίκους, δύο από τους οποίους σοβαρά, πριν συλληφθεί.

Ο Μογκούσκοφ είχε φάκελο για ριζοσπαστικοποίηση και παρακολουθούνταν από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας «από τα τέλη του Ιουλίου», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, εξαιτίας των σχέσεών του με τον αδελφό του, ο οποίος είναι φυλακισμένος για τη συμμετοχή του σε σχέδιο επίθεσης στο Παρίσι με στόχο το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, και με τον πατέρα του, ο οποίος έχει επίσης φάκελο στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Αυτός ο τελευταίος, ο οποίος απελάθηκε το 2018, βρίσκεται «πολύ πιθανόν» στη Γεωργία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.