Συναγερμός έχει σημάνει και στην ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας του πολέμου στο Ισραήλ, καθώς οι απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Την ανησυχία που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο για τους «μοναχικούς λύκους» επιβεβαίωσε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης (19/10).

Μιλώντας για τις εξελίξεις με τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου είπε πως υπάρχει αυξημένη ανησυχία για «μοναχικούς λύκους» στην Ευρώπη. «Δεν βλέπουμε κάτι το οργανωμένο, βλέπουμε όμως πολλούς μεμονωμένους "λύκους". Οι εβραϊκοί πληθυσμοί στην Ευρώπη κινδυνεύουν», σημείωσε, απαντώντας στο αν η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατία ύστερα από τα περιστατικά σε Γαλλία και Βρυξέλλες.

«Βλέπουμε ωστόσο πολλούς μεμονωμένους λύκους που λέμε “μοναχικούς λύκους”, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, να χτυπούν εδώ και εκεί. Υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Ήδη οι εβραϊκοί πληθυσμοί στην Ευρώπη αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Η Γαλλία είναι στο επίκεντρο γιατί έχει την ιδιαιτερότητα να έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό αραβικό πληθυσμό στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Καιρίδης βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, καθώς συμμετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε., κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στην Ένωση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία, αλλά και οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα - Φυλάσσεται και η Ακρόπολη

Τα τυφλά χτυπήματα στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ θέτουν σε συναγερμό ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και ΕΛ.ΑΣ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός, με τα μέτρα προστασίας να εντείνονται.

Χαρακτηριστικό  της κατάστασης είναι ότι έχουν εφαρμοστεί αυξημένα μέτρα ασφάλειας και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τα μέτρα προστασίας ενισχύονται επίσης σε διπλωματικά και προξενικά κτίρια του Ισραήλ και του Ιράν.

Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και στα αεροδρόµια -ιδίως στο «Ελ. Βενιζέλος», ως έναν εκ των τεσσάρων αερολιµένων διεθνώς που χρησιµοποιούνται για πτήσεις επαναπατρισµού από το Ισραήλ-, στη Νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, λόγω της αναµενόµενης αύξησης των µεταναστευτικών πιέσεων από την Αίγυπτο και τα λιβυκά παράλια (Τοµπρούκ, Ντέρνα κ.ά.).

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν όμως και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Εσωτερικοί πληροφοριοδότες της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν σε άτομα που μπορεί να θεωρήσουν ύποπτα και να χαρακτηριστούν «μοναχικοί λύκοι».

Την ίδια ώρα, οι Αρχές κάνουν «φύλλο και φτερό» τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και το διαδίκτυο για μηνύματα μίσους και απειλές.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Το «προφίλ» του «μοναχικού λύκου» - Πώς «χτυπά»

Ο «μοναχικός λύκος» λειτουργεί μόνος του και δεν τον νοιάζει να θυσιαστεί στο όνομα του Αλλάχ. Συνήθως κρατά χαμηλό προφίλ μέχρι την ημέρα που επιτίθεται σε στόχους στη Δύση.

Όπως αναφέρει στο Star ο Μάνος Μεϊμαράκης, δημοσιογράφος-αναλυτής τρομοκρατίας, o «μοναχικός λύκος» είναι ένας άνθρωπος που δε δεσμεύεται από κάποιες οργανώσεις ή κάποιο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο κάποιας οργάνωσης, αλλά λειτουργεί μόνος του με αυτοσχέδια ή κανονικά όπλα.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν δύο κατηγορίες μοναχικών λύκων:

  • Εκείνοι που ορμώμενοι από ένα συναίσθημα ή ένα παιδικό τραύμα αποφάσισαν όταν μεγαλώσουν να εκδικηθούν τη Δύση
  • Η άλλη κατηγορία των μοναχικών λύκων είναι αυτή που προέρχεται από τα πεδία των μαχών και έχουν πολεμική εμπειρία

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Ανησυχία σε όλη την Ευρώπη

Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από χτυπήματα και απειλές, που σχετίζονται με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.. Σήμερα μόνο, τρία σχολεία εκκενώθηκαν στο Βέλγιο ύστερα από προειδοποίηση για βόμβα, ενώ στη Γαλλία για ακόμη μια φορά οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση αεροδρομίων, ύστερα από ανάλογη απειλή.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι σήμερα οι υπουργοί Μετανάστευσης της ΕΕ συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στην Ε.Ε. μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία, αλλά και τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσο και ως προς το τι βλέπουμε να συμβαίνει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο για την προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε..

Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ: «Προσοχή για τρομοκρατικές επιθέσεις»

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Πέμπτης (19/10) το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε «παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας» για όλους τους πολίτες του στο εξωτερικό, αναφέροντας την πιθανότητα επιθέσεων και τους συνιστά να είναι προσεκτικοί με κάθε συμβάν έντασης και βίας που μπορεί να τους αφορά.

«Λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο και της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καμπανάκι» MI5 και FBI για τρομοκρατικά χτυπήματα

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της MI5 και του FBI, δηλαδή των βρετανικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εξέδωσαν μια πρωτοφανή κοινή προειδοποίηση, ότι οι απειλές εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων θα μπορούσαν να αυξηθούν ως συνέπεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Οι επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής δήλωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και οργανώσεις, καθώς και άλλες ομάδες, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο από μεμονωμένους δράστες, μαχητές της Χαμάς και του Ιράν σε βρετανικό ή αμερικανικό έδαφος.

Ο Ken McCallum, ο γενικός διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος μοναχικά άτομα, που μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο, να αντιδράσουν με «αυθόρμητους ή απρόβλεπτους τρόπους» στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στην Καλιφόρνια είπε ότι υπήρχε, επίσης, ο κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες ή το Ιράν να εντείνουν τη βίαιη δραστηριότητά τους και ότι Εβραίοι ή οργανώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχος νεοναζί και ισλαμιστών. «Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή να αυξήσουν την απειλή στη Βρετανία ή να αλλάξουν τη μορφή της απειλής ως προς τους στόχους», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας MI5.

Ο Wray, διευθυντής του FBI, δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές απειλές εξελίσσονται γρήγορα στις ΗΠΑ και ότι «δεν μπορούμε και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα η Χαμάς ή άλλες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις να μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο έδαφός μας». Είπε ακόμη ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε «αύξηση των αναφερόμενων απειλών» κατά «Εβραίων Αμερικανών ή μουσουλμάνων Αμερικανών, ιδρυμάτων και οίκων λατρείας» στις ΗΠΑ.

Τόσο ο Wray όσο και ο McCallum καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο Wray δήλωσε ότι «θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά πόσο τρομοκρατημένος είμαι και συνεχίζω να είμαι από τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ», ενώ ο Βρετανός ομόλογός του δήλωσε ότι «πρόκειται για τερατώδεις επιθέσεις, που είχαν ως συνέπεια 1.400 άνθρωποι να δολοφονηθούν».

Ανέφερε, επίσης, ότι η MI5 συμβάλλει στις προσπάθειες με τις ισραηλινές και άλλες Αρχές για τον εντοπισμό των Βρετανών ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από τους εξτρεμιστές της Χαμάς. Το FBI έχει ήδη δηλώσει ότι εργάζεται για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των αγνοούμενων Αμερικανών.