Ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι «χτυπήθηκε» κατά την διάρκεια ισραηλινής επιδρομής, σύμφωνα με το al jazeera.

Από την αεροπορική επιδρομή στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στο κέντρο της Γάζας, όπως μεταδίδει το al jazeera, σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι και πολλοί ακόμη έχουν τραυματισθεί.

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία στο κέντρο της Γάζας, όπως αναφέρει το al Jazeera, είχε γίνει καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Πρόκειται για τη παλαιότερη εκκλησία της Γάζας. Χτίστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μ.Χ. και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Πορφύριο, που διετέλεσε Επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.


Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανακοίνωσε την κατάρρευση κτιρίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κεντρική πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιδρομών, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ εκτοπισμένων που έβρισκαν καταφύγιο στην εκκλησία.

Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος: Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα. «Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.


Δείτε φωτογραφίες της ΕΡΤ από το σημείο: 

Ekklisia_Gaza_ERT4
Ekklisia_Gaza_ERT3
Ekklisia_Gaza_ERT2
Ekklisia_Gaza_ERT


Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ο αριθμός των παρευρισκόμενων ήταν 50 άτομα, η πλειονότητα των οποίων παιδιά και γυναίκες.

Δείτε βίντεο μετά την επίθεση: