Για τον πόλεμο στο Ισραήλ, μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς, και τις εξελίξεις στην Ουκρανία μίλησε στο έκτακτο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος-εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο –φεύγουμε από την Ουκρανία, γυρνάμε την πλάτη μας στο Ισραήλ– απλά δεν αξίζει τον κόπο», είπε ο κ. Μπάιντεν.

O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μίλησε από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, προκειμένου να «προετοιμάσει» τον αμερικανικό λαό για τις επερχόμενες εξελίξεις κυρίως στον πόλεμο του Ισραήλ.

27830880
Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το διάγγελμά του λέγοντας ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σημείο καμπής στην ιστορία» εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στο Ισραήλ και συνέχισε ανανεώνοντας την υπόσχεσή του να φέρει τους Αμερικανούς ομήρους στην Αμερική. «Όπως είπα στις οικογένειες των Αμερικανών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, επιδιώκουμε κάθε δρόμο για να φέρουμε τους αγαπημένους τους στο σπίτι», είπε. «Ως πρόεδρος, δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για μένα από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι».

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: και οι δύο θέλουν να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία, να την εκμηδενίσουν εντελώς», είπε ο Μπάιντεν. «Ξέρω ότι αυτές οι συγκρούσεις μπορεί να φαίνονται μακρινές και είναι φυσικό να αναρωτηθούμε γιατί αυτό έχει σημασία για την Αμερική», είπε ο  Τζο Μπάιντεν. «Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας γιατί η διασφάλιση της επιτυχίας του Ισραήλ και της Ουκρανίας είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής».

Τζο Μπάιντεν: Στόχος να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη Μέση Ανατολή

Ο Μπάιντεν είπε ότι «η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα, όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, προκαλούν περισσότερο χάος και θάνατο και περισσότερη καταστροφή». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι εάν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν «να σταματήσει η όρεξη του Πούτιν για εξουσία και έλεγχο στην Ουκρανία», δεν θα σταματήσει στην εισβολή, προχωρώντας σε άλλες κατακτήσεις στην Πολωνία ή σε χώρες της Βαλτικής.

Και όσον αφορά τη σύγκρουση με τη Χαμάς, η υποστήριξη προς το Ισραήλ αποτελεί μέρος του στόχου των ΗΠΑ να «χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Μέση Ανατολή», είπε. Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων στην περιοχή. «Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν, την Αμερική, ασφαλείς», είπε ο Μπάιντεν. «Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν έναν εταίρο με τον οποίο θέλουν να συνεργαστούν άλλα έθνη. Το να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο αν φύγουμε από την Ουκρανία, αν γυρίσουμε την πλάτη μας στο Ισραήλ, απλά δεν αξίζει τον κόπο».

Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι θα στείλει «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» στο Κογκρέσο την Παρασκευή προκειμένου «να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας της Αμερικής για να στηρίξει τους κρίσιμους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Ουκρανίας». «Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας από το Οβάλ Γραφείο και πρόσθεσε: «Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Χαρακτήρισε το αίτημα αυτό «μια άνευ προηγουμένου δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ που θα οξύνει το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί».

27830866

Τζο Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τη φονική έκρηξη στη Γάζα

Επίσης, ο κ. Μπάιντεν υποστήριξε την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ «δεν ευθύνεται» για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα στη Γάζα. «Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς», είπε το βράδυ της Πέμπτης από το Οβάλ Γραφείο. «Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία».

Ο κ. Μπάιντεν είπε ακόμα ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εγκαταλείψει μια λύση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης. «Όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια λύση δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν. «Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη».

Δείτε το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν