Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε κανονισμούς που θα της επιτρέψουν «να κλείνει προσωρινά ξένα ειδησεογραφικά κανάλια κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως ο τρέχων πόλεμος με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα», εάν πιστεύει ότι «οι «εκπομπές τους βλάπτουν την εθνική ασφάλεια».

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών, Shlomo Karhi, ξεκαθάρισε ότι οι κανονισμοί εγκρίθηκαν προκειμένου να κλείσει το κανάλι ειδήσεων Al Jazeera στο Ισραήλ, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, έχει βλάψει την εθνική ασφάλεια.

Οι κανονισμοί έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκπομπές από το δίκτυο του Κατάρ από την έναρξη του πολέμου μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν ως νομική βάση για την απόφαση να κλείσει το τοπικό παράρτημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

"Βοηθούν την προπαγάνδα"

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο, στη γη, στον αέρα, στη θάλασσα και στο μέτωπο της δημόσιας διπλωματίας. Δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο εκπομπές που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους… Οι εκπομπές και οι αναφορές του Al Jazeera αποτελούν υποκίνηση κατά του Ισραήλ, βοηθούν τη Χαμάς-ISIS και τις τρομοκρατικές οργανώσεις με την προπαγάνδα τους και ενθαρρύνουν τη βία κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, ο υπουργός Επικοινωνιών -με τη συμφωνία του υπουργού Άμυνας- θα μπορεί να διατάξει τους τηλεοπτικούς παρόχους να σταματήσουν τη μετάδοση ενός ειδησεογραφικού σταθμού, να κλείσουν τα γραφεία του στο Ισραήλ, να κατασχέσουν τον εξοπλισμό του ή να περιορίσουν την πρόσβαση στον ιστότοπό του.

Η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο ασφαλείας, πρέπει να βασίζεται σε νομικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων φορέων ασφαλείας ότι το δίκτυο βλάπτει πράγματι την εθνική ασφάλεια και υπόκειται σε έλεγχο από περιφερειακό δικαστήριο.

Μια τέτοια απόφαση θα ισχύει για 30 ημέρες, αλλά μπορεί να παραταθεί για επιπλέον περιόδους 30 ημερών. Οι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης θα ισχύουν για τρεις μήνες ή έως ότου τερματιστεί επίσημα η συγκεκριμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.