Κραυγή αγωνίας για την τύχη των ομήρων που απήγαγαν στη Γάζα οι ένοπλοι της Χαμάς ύψωσαν εκατοντάδες Ισραηλινοί οι οποίοι διαδήλωσαν χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ.

Λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση των δύο ομήρων από τη Χαμάς εκατοντάδες Ισραηλινοί, ανάμεσά τους και συγγενείς απαχθέντων, βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και απαίτησαν την άμεση επιστροφή τους από τη Γάζα.

Κρατούσαν πλακάτ με τις φωτογραφίες τους και πανό με το σύνθημα «κατάπαυση του πυρός τώρα, φέρτε τους πίσω». Οι συγγενείς των ομήρων είναι απελπισμένοι.

«Χώρες του κόσμου, πού είστε; Πρέπει να καταλάβετε. Είναι τρελό, ζούμε στην κόλαση. Θέλουμε οι αγαπημένοι μας να επιστρέψουν τώρα». 

«Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε και η φωνή μας να φτάσει από άκρη σε άκρη της Γης, ζητούμε βοήθεια από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Θέλουμε να επιστρέψουν». 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη διαμαρτυρία ακούστηκαν και συνθήματα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Διαδηλωτές τον κατηγόρησαν για όσα συμβαίνουν και ζήτησαν να παραιτηθεί.

Το τελευταίο τηλεφώνημα 21χρονης στον πατέρα της μετά την επίθεση της Χαμάς

Δύο εβδομάδες μετά το μαύρο Σάββατο όταν οι ένοπλοι εξτρεμιστές της Χαμάς επιτέθηκαν στους θαμώνες του μουσικού φεστιβάλ Νόβα στο οποίο σκοτώθηκαν 260 άνθρωποι από τη Χαμάς, οι οικογένειες των απαχθέντων αγωνιούν για την τύχη των παιδιών τους.

Σε ρεπορτάζ του CNN ένας πατέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν ακούει ξανά το τελευταίο τηλεφώνημα της κόρης του Μάγια πριν την απαγάγουν οι εξτρεμιστές μαζί με τον αδελφό της.

-Τι συμβαίνει;

-Μας πυροβολούν, μας πυροβολούν. Μπαμπά, μας πυροβολούν.

-Πού βρίσκεσαι;

-Δεν ξέρω. Μας σκοτώνουν, μπαμπά. Μας σκοτώνουν.

-Πού είσαι; Σε παρακαλώ, στείλε μου το στίγμα σου… Κρύψου. Βρες ένα μέρος να κρυφτείς.

-Μπαμπά, σ’ αγαπώ. Είμαστε στο αυτοκίνητο. Δεν μπορούμε να φύγουμε.

-Έρχομαι προς τα εκεί. Στείλε το στίγμα. Στείλε το στίγμα…

Η 21χρονη φέρεται να πρόλαβε να στείλει και ένα μήνυμα στην μητέρα της, Μιρίτ, πριν το μακελειό στο φεστιβάλ στο οποίο έλεγε «σε αγαπάω».

Για την ώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στην οικογένειά της νεαρής κοπέλας για το αν είναι ζωντανή ενώ για τον αδερφό της φίλος έστειλε στον πατέρα του ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ζωντανός. «Πιστεύω ότι είναι ζωντανός, δεν ξέρω αλλά δεν φαίνεται να σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς» είπε ο πατέρας του.

Όπως εξήγησαν οι γονείς των δύο παιδιών, έδωσαν στη δημοσιότητα το τηλεφώνημα επειδη θέλουν ο κόσμος «να γνωρίζει».

Οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Ο 22χρονος Ομέρ κατάφερε να κρυφτεί σε καταφύγιο κοντά στο χώρο του φεστιβάλ, όμως η επικοινωνία μαζί τους χάθηκε σύντομα, λένε οι γονείς του.

Οι ελπίδες ότι θα τον ξαναδούν αναπτερώθηκαν μετά την απελευθέρωση των δύο ομήρων από τη Χαμάς, όμως, μητέρα ομήρου δήλωσε: «από την άλλη πλευρά, δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος μπορεί να διαπραγματευτεί για πολίτες άλλων χωρών και να μη μιλά για το σύνολο των ομήρων».

Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για την έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα κορυφώνεται η αγωνία των οικογενειών για την τύχη των δικών τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των απαχθέντων φθάνει τους 210.