Νέα απελευθέρωση ομήρων με διπλή υπηκοότητα αναμένεται σύντομα, ύστερα από συμφωνία των ΗΠΑ με το Κατάρ, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ που επικαλείται πληροφορίες από ανώτατο αξιωματούχο που δημοσίευσε το Channel 12 του Ισραήλ, σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν όμηροι. 

Πρόκειται για συμφωνία που φαίνεται να επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυβέρνησης του Κατάρ, όπως είχε γίνει με τις δύο γυναίκες που απελευθερώθηκαν.

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, λέει στους Times από το Κάιρο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρία.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, το να βιαστείς να το κάνεις αυτό μάλλον δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά.

Για εμπλοκή του Ιράν μιλά το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, από το Ισραήλ κάνουν λόγο για την υποκίνηση του Ιράν στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Ο Μάικλ Έντελσταϊν, Ισραηλινός υποστράτηγος, προέβη στον ισχυρισμό και τόνισε ότι υπάρχουν στοιχεία γι' αυτό, αναφερόμενος σε έγγραφα που είχαν μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν. 

Ο υποστράτηγος Μάικλ Έντελσταϊν, εν μέσω του πολέμου στο Ισραήλ, δήλωσε ότι οι επιτιθέμενοι ήταν «καλά εκπαιδευμένοι και καλά εξοπλισμένοι».

«Σίγουρα μπορείτε να δείτε στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για την ιρανική ανάμειξη», είπε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους τη Δευτέρα, κατά την παρουσίαση στοιχείων για το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου. Ο πόλεμος στο Ισραήλ βρίσκεται στη 17η μέρα του, πάντως, που σημαίνει ότι έχουν παρέλθει 16 και χιλιάδες νεκροί από τότε. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Συμπεριφέρονται πολύ επαγγελματικά, έτσι εκπαιδεύτηκαν» 



Ο Ισραηλινός στρατηγός, όπως αναφέρει το SkyNews, δεν παρουσίασε κάποια στοιχεία για τον ισχυρισμό του ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στο Ισραήλ, επιμένοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και ότι μπορεί να να τα δει κάποιος.

«Δεν μπορώ να επεκταθώ πάρα πολύ, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Όχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά και για περισσότερα από αυτό», τόνισε.

Σε ερώτηση εάν τα στοιχεία που επικαλείται αφορούν το ότι τα μέλη της Χαμάς εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες. Λυπάμαι. Έχτισαν κάποιους χώρους εκπαίδευσης στη Γάζα και μπορώ να πω ότι συμπεριφέρονται πολύ επαγγελματικά, δυστυχώς. Με πολύ κακό τρόπο. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος που εκπαιδεύτηκαν να ενεργούν».

Ο αξιωματικός, που παίζει τον δικό του ρόλο στον πόλεμο στο Ισραήλ, προσέθεσε επίσης ότι έγγραφα που βρέθηκαν πάνω στα μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν στην επίθεση, καθώς και σε δεκάδες ενόπλους που έχουν συλληφθεί, παρέχουν στοιχεία για τις συγκεκριμένες οδηγίες που τους δόθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός ζητεί το "πράσινο φως" για τη χερσαία επέμβαση

Την ίδια ώρα έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τον ισραηλινό στρατό που λένε ότι δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα τη χερσαία επέμβαση. Δηλώνουν έτοιμοι και λένε ότι έχουν ολοκληρώσει τις αεροπορικές επιδρομές που θέλανε και ζητούν από την ισραηλινή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως. 10.000 βόμβες έχουν πέσει σε στόχους της Χαμάς.

Βροχή ρουκετών δέχθηκε και σήμερα η Σντερότ, μία από αυτές χτύπησε έναν φράχτη και ήταν τέτοια η δύναμή της που έσπασε μία κολόνα φωτισμού, κατέστρεψε ένα αυτοκίνητο και προκάλεσε ζημιές σε άλλα. Μάλιστα, ήταν τέτοια η δύναμη του ωστικού κύματος που έσπασε ακόμα και η είσοδος της πολυκατοικίας.
 Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, αυτή είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να παραμένουν στην πόλη. Την ίδια ώρα η Σντερότ δέχθηκε επίθεση και από δύο drones, τα οποία οι ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν.