Σε στάση αναμονής βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες ο στρατός του Ισραήλ, παραταγμένος στα σύνορα της Γάζας. Όσο οι επικεφαλής του δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να εισβάλουν στη Γάζα, τόσο η αγωνία για τον άμαχο πληθυσμό και οι πιέσεις αυξάνονται. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Sky news, το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να προειδοποιεί σήμερα ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ξεκινούσε μία σφαγή.

Τανκς και στρατιώτες του Ισραήλ παραμένουν έτοιμοι στα σύνορα, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχημάτισε πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και κάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους του ισραηλινού στρατού.

Οι αρχηγοί πολιτικής και ασφάλειας που παίρνουν την απόφαση να επιτεθούν γνωρίζουν ότι μπορεί να γράφουν «το τελευταίο τους κεφάλαιο στη δημόσια ζωή», είπε ο ειδικός στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σατλόφ στο δίκτυο συνεργατών του Sky NBC.

Πολλοί φέρουν κάποια ευθύνη για αποτυχίες ασφαλείας που οδήγησαν στη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και γνωρίζουν ότι οι έρευνες θα ακολουθήσουν αυτή τη σύγκρουση, δήλωσε ο Χάουαρντ Μπέρκοβιτς, του Ινστιτούτου Μελετών Εγγύς Ανατολής της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η στιγμή που οι Ισραηλινοί σταματούν την εισβολή της Χαμάς από τη θάλασσα – Αποκαλυπτικό βίντεο

Ισραήλ: Οι όμηροι στη Γάζα

Περίπου 220 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, που πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

Οι αξιωματούχοι θα βρίσκονται υπό πίεση να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν πριν από οποιαδήποτε επίθεση, με πηγές στην κυβέρνηση Μπάιντεν να λένε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν καθυστερήσεις σε αυτή τη βάση.

Κίνδυνος για τα ισραηλινά στρατεύματα

Ο πρώην ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Φίλιπ Ίνγκραμ είπε στο Sky News ότι ο ισραηλινός στρατός θα αντιμετωπίσει μερικούς από τους πιο σκληρούς μαχητές της αστικής τρομοκρατίας στον κόσμο στη Γάζα.

Εξήγησε ότι η Χαμάς θα γνωρίζει τις διαδρομές μέσω των οποίων θα ταξιδέψει το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας νάρκες, τις καλύτερες θέσεις σκοπευτών και το δίκτυο των σηράγγων της για να τους επιτεθεί.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει προτάσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων - Τι προβλέπει για την Ελλάδα

 «Υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια πολύ επικίνδυνη παγίδα», δήλωσε στο NBC ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, που δραστηριοποιούνται στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και ίσως το πιο σχετικό απ' όλα, τον Λίβανο, θα είναι στο μυαλό των Ισραηλινών αξιωματούχων.

Η Χεζμπολάχ, μια ισχυρή μαχητική ομάδα, ανταλλάσσει πυρά με τους ισραηλινούς στρατούς στα σύνορα με τον Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου και έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ για χερσαία επίθεση.

 «Κανείς δεν έχει όρεξη για δύο μέτωπα σε αυτό το σημείο», είπε ο πρώην αξιωματούχος ασφαλείας.

Σχέδιο εξόδου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο εξόδου για το πώς και πότε θα εγκαταλείψει τη Γάζα, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο NBC.

Κι αν το Ισραήλ επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους, κανείς δεν ξέρει ποιες οντότητες μπορούν να πάρουν τη θέση της Χαμάς.

Πηγή: Sky News