Σε στρατιωτική άσκηση προχώρησε η αιγυπτιακή πλευρά. Η επιθεώρηση του στρατεύματος έγινε υπό την εποπτεία του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισί, με την 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία της 3ης στρατιάς στο Σουέζ να ενισχυεί τη θέση της στη Χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου Αχμέντ Φαχμί.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επιθεώρησε τον στρατιωτικό εξοπλισμό, τα εναέρια και χερσαία μέσα του στρατεύματος σε απόσταση περίπου 215 χιλιομέτων απο τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας ως στόχο με την άσκηση αυτή να υπενθυμίσουν τον πόλεμο του 1973 κατά του Ισραήλ και να επιδείξουν τη δύναμη της χώρας.



Η επιθεώρηση έγινε εν μέσω διαμάχης που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για το κατά πόσο είναι ασφαλής η χερσόνησος του Σινά, λόγω του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. Κατά την παρουσία του στο Σουέζ ο Αλ Σίσι τόνισε ότι το Κάιρο διαδραματίζει πολύ θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ρόλος του στρατού είναι να διασφαλίζει τα αιγυπτιακά σύνορα και ως εκ τούτου, υπό το φως και των γεγονότων, θα πρέπει «να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας με σύνεση», ενώ προέταξε την ανάγκη διπλωματικής λύσης για το Παλαιστινιακό.

Αποκλείει τα ενδεχόμενα εμπλοκής της Αιγύπτου στον πόλεμο του Ισραήλ - Χαμάς

Ήδη, όπως είπε, η Αίγυπτος έχει παίξει ρόλο στην αποκλιμάκωση της κρίσης και στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης, έχοντας εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ζητεί εκεχειρία. Προειδοποίηση απηύθυνε στους Ισραηλινούς, θέλοντας να αποτρέψει τον εκτοπισμό των ανθρώπων στην Αίγυπτο.

Ο Αλ Σίσι έκλεισε επίσης τα σενάρια στρατιωτικής εμπλοκής της Αιγύπτου στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. «Είναι πολύ σημαντικό, όταν έχεις μια τέτοιου είδους δύναμη, να τη χρησιμοποιείς λογικά, σοφά και ρεαλιστικά και να μην ξεπερνάς ή να μην έχεις αυταπάτες για τις δυνάμεις σου», είπε. Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος, όπως είπε, έχει σημαντικές στρατιωτικές ικανότητες, που θα χρησιμοποιούσε μόνον σοφά και για λόγους αυτοάμυνας.