Το Ισραήλ δημοσίευσε ηχητικό ντοκουμέντο, όπου άνδρας της Χαμάς τηλεφωνεί στον πατέρα του και υπερηφανεύεται για την δολοφονία Εβραίων σε κιμπούτς.

Τα μέλη της Χαμάς προκειμένου να προστατεύσουν τις επικοινωνίες τους δεν μιλούν από κινητά αλλά, στα δαιδαλώδη τούνελ που έχουν φτιάξει κάτω από το έδαφος, έχουν εγκαταστήσει γραμμές τηλεφώνου.

Σοκαριστική συνομιλία: "Ο γιος σου σκότωσε Εβραίους"

Ένοπλοι εξτρεμιστές αιματοκυλούν τα κιμπούτς του νότιου Ισραήλ. Ένας από αυτούς αρπάζει το κινητό μιας γυναίκας που μόλις σκότωσε, για να τηλεφωνήσει στον πατέρα του. Το τηλεφώνημα έδωσε στην δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός και ο διάλογος σοκάρει.

– Έλα μπαμπά. Σου μιλάω από το Μεφαλσίμ. Άνοιξε το WhatsApp μου να δεις όλους αυτούς τους σκοτωμένους. Κοίτα να δεις πόσους σκότωσα με τα ίδια μου τα χέρια. Ο γιος σου σκότωσε Εβραίους. Είμαι μέσα στο Μεσαλφίμ μπαμπά.

– Ο Θεός να σε προστατεύει.

Μπαμπά στο μιλάω από το κινητό μιας γυναίκας. Σκότωσα εκείνη και τον άντρα της.

Στα τούνελ της Γάζας κρατούνται πάνω από 200 όμηροι

Πηγές του CNN λένε πως η Χαμάς σχεδίαζε την επίθεση αυτή εδώ και δύο χρόνια. Λίγα ηγετικά στελέχη που γνώριζαν τις λεπτομέρειες χρησιμοποιούσαν υπόγειες τηλεφωνικές γραμμές, καλώδια μέσα στα τούνελ κάτω από τη Γάζα, αποφεύγοντας να μιλούν στα κινητά για να μην τους υποκλέψουν τις συνομιλίες οι Ισραηλινοί.

Στο δίκτυο των τούνελ κρατούνται οι πάνω από 200 όμηροι της Χαμάς. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Ρίνα Νινάν είχε κατέβει στα τούνελ αυτά.

«Είναι πιθανό οι όμηροι να είναι σε αυτά τα τούνελ, οχυρωμένα με τσιμέντο. Αυτό που προβληματίζει επίσης είναι πως αν και τα ισραηλινά συστήματα εντοπισμού αυτών των τούνελ είναι πολύ εξελιγμένα, είναι πολύ δύσκολο. Η Χαμάς έχει γίνει εξυπνότερη τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ικανότητα των ισραηλινών να μπαίνουν μέσα και να καταστρέφουν αυτά τα τούνελ. Βλέπεις πόσο οχυρωμένα είναι. Το τσιμέντο. Μπορούν να κατεβαίνουν από εδώ χωρίς να εντοπίζονται».

Σε ένα τέτοιο τούνελ κρατούσε η Χαμάς και την Γιοσεβέντ Λίφσιτζ, τη μία από τις δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές που άφησε ελεύθερες έπειτα από 16 ημέρες ομηρείας.

«Έμοιαζε με ιστό αράχνης, είχε πάρα πολλά τούνελ. Περπατούσαμε στα τούνελ, το έδαφος ήταν βρεγμένο, είχε υγρασία παντού. Φτάσαμε σε ένα μεγάλο δωμάτιο, συγκέντρωσαν εκεί περίπου 25 άτομα».

Χαμάς: Ορμητήριό της τα τούνελ στη Γάζα

Παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, από ένα τέτοιο τούνελ βγήκαν πάλι εξτρεμιστές της Χαμάς σε παράκτια περιοχή και επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν την Τρίτη τον ισραηλινό στρατό στην περιοχή Ζικίμ, πάνω από τη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το βίντεο από τη εξόντωσή τους.