Έκτακτη επίσκεψη στις ΗΠΑ φέρεται να πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιρ Aμπντολαχιάν, σχετικά με την σύγκρουση στη Γάζα, σύμφωνα με το dpa, που επικαλείται το υπουργείο Εξωτερικών στη Τεχεράνη.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες επισκέψεις ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων στις ΗΠΑ, όπως σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο, καθώς για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν οι ΗΠΑ θεωρούνται θανάσιμος εχθρός.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έφτασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε ότι σκοπεύει να στηρίξει τα παλαιστινιακά συμφέροντα σε μία συνάντηση του ΟΗΕ.

ΗΠΑ και Ισραήλ λένε ότι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς υποστηρίζονται από το Ιράν

ΗΠΑ και Ισραήλ λένε ότι η Χεζμπολάχ και η Χαμάς υποστηρίζονται από το Ιράν και προειδοποίησαν την πρώτη να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο, τη στιγμή που ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με νεκρούς εκατέρωθεν.

Η ηγεσία του Ιράν καλωσόρισε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ωστόσο αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του.

Σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα ασχοληθεί με τον φάκελο αυτόν, ενώ οι αραβικές χώρες έχουν προτείνει ένα κείμενο που θα μπορούσε να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτό το προσχέδιο ζητεί συγκεκριμένα «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις εσωτερικές του διαφωνίες στο Ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα, απορρίπτοντας δύο σχέδια ψηφίσματος για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που πρότειναν η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αντίστοιχα. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τέσσερα σχέδια ψηφίσματος.