Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισράηλ. Το Ισραήλ μάλιστα δηλώνει αποφασισμένο να εκκαθαρίσει την περιοχή της Γάζας από τους τρομοκράτες. Ο εκπρόσωπος του στρατού στο Ισραήλ αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι περιορισμένες χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που ο στρατός έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες, θα συνεχιστούν.

 «Οι στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα, όπως και χθες το βράδυ, τις χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. «Ο σκοπός είναι να εξουδετερώσουν τους τρομοκράτες, να προετοιμάσουν την περιοχή, να καθαρίσουν τα εκρηκτικά και να εκκαθαρίσουν τις θέσεις, ώστε να είναι έτοιμοι για τα επόμενα βήματα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: 224 στήλες φωτός στην Ιερουσαλήμ, μία για κάθε όμηρο της Χαμάς (Εικόνες)

 «Οι επιδρομές θα συνεχιστούν και απόψε και ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Χερσαίες δυνάμεις  του Ισραήλ μπήκαν με άρματα μάχης στη βόρεια Γάζα

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν μία μεγάλη επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού του Ισράηλ.

Σύμφωνα με το Sky News, επρόκειτο για μια «στοχευμένη επιδρομή» από την ταξιαρχία πεζικού Givati με χρήση αρμάτων μάχης, η οποία είχε ως στόχο «υποδομές τρομοκρατών».

Διαβάστε επίσης: Μεσανατολικό: "Η Χαμάς μας πυροβολεί για να μη φύγουμε", δηλώνει κάτοικος της Γάζας

Στο βίντεο από τη νυχτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.


Δεν θα ανταλλάξουμε ομήρους για καύσιμα, λέει το Ισραήλ

 Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται η εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα, διαψεύδοντας δημοσιεύματα για μια πιθανή σύνδεση με τους ομήρους.

Η αναφορά του Χαγκάρι έρχεται την ώρα που δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

 «Η οδηγία των πολιτικών είναι ότι δεν εισέρχονται καύσιμα, αν υπάρξει αλλαγή θα ενημερώσουμε τη κοινή γνώμη», είπε ο Χαγκάρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ένα μεγάλο μέρος της ικανότητας της Χαμάς να λειτουργεί βασίζεται στα καύσιμα, επαναλαμβάνοντας ότι η τρομοκρατική ομάδα κλέβει και αποθηκεύει καύσιμα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) που θα μπορούσαν να πάνε στα νοσοκομεία. Την Πέμπτη δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα απελευθέρωνε ένα μεγάλο μέρος των 224 ομήρων που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Αγωνία για τους ομήρους - Ρωσία και Κατάρ σε ρόλο διαμεσολαβητή με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους

Λίστα 212 σελίδων με τα ονόματα 7.028 θυμάτων έδωσαν στη δημοσιότητα οι Παλαιστίνιοι

Εν τω μεταξύ λίστα με τα στοιχεία ταυτότητας των 7.028 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν αμφισβητήσει δημοσίως τους απολογισμούς που δίνουν στη δημοσιότητα οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές στη Λωρίδα της Γάζας.


Απαντώντας στους αμφισβητίες, το υπουργείο Υγείας της Γάζας έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 212 σελίδων, με τα ονόματα των θυμάτων. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής 7.028 άνθρωποι, εκ των οποίων 2.913 παιδιά και 1.709 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, 18.484 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

 «Ή εμείς ή αυτοί, έρχονται επιπλέον στάδια του πολέμου κατά της Χαμάς» λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ υποσχέθηκε ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι θα καταβάλουν την «ύψιστη προσπάθεια» για την επιστροφή των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατά η οργάνωση. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μια χερσαία επιχείρηση «είναι κοντά».

 «Βρισκόμαστε σε καθοριστικές στιγμές. Αυτός είναι ένας πόλεμος για το σπίτι μας και θα τον κερδίσουμε. Ή εμείς ή αυτοί» ξεκαθάρισε σε μήνυμά του προς τον Ισραηλινό λάο.


 «Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς ξεκίνησε έναν πόλεμο», συνέχισε «έναν πόλεμο ενάντια στους πολίτες του Ισραήλ, ενάντια στα μικρά παιδιά, ενάντια στις γυναίκες, εναντίον των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Είναι ένας πόλεμος ενάντια στις κοινότητες πολιτών. Είναι ένας πόλεμος δολοφονιών, βιασμών, απαγωγών, λεηλασιών. Είναι ένας πόλεμος που έχει σκοπό να καταστρέψει τη θέληση των Ισραηλινών πολιτών να ζήσουν εδώ».

 «Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να ανοίξει άλλο μέτωπο, καθώς ο πόλεμος στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Χαμάς», διαβεβαίωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

 «Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε. «Το ξέρω αυτό γιατί είδα στις 7 και 8 Οκτωβρίου, στρατιώτες και πολίτες του Ισραηλινού Στρατού να πολεμούν, άμαχοι να προστατεύουν τα παιδιά τους πάση θυσία».

 «Και μέσα σε 24 ώρες, προχωρήσαμε στην επίθεση». Η εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα «διεξάγεται από αέρος, ξηρά και θάλασσα… Χτυπά αποθήκες, σήραγγες, επικοινωνίες, τρομοκράτες και τους διοικητές τους» συμπλήρωσε ο Γκάλαντ.

Παράλληλα είπε ότι η προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σύντομα. «Θα έρθουν και επιπλέον στάδια στον πόλεμο, τους δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και θα τις πραγματοποιήσουμε. Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω ότι το κράτος του Ισραήλ θα είναι νικηφόρο έναντι αυτού του σκληρού και μοχθηρού εχθρού, έναντι αυτής της επιτομής του κακού».

Διαβάστε επίσης: Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ: «Δεν θα γλυτώσετε από τη φωτιά» αν δεν σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα

Ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι «ένα άλλο πράγμα συνέβη σε αυτήν την καμπάνια που δεν έχουμε ξαναδεί. Έχουμε πάνω από 200 αιχμαλώτους και αγνοούμενους και χάσαμε περίπου 1.400 στρατιώτες και πολίτες στη μάχη».

 «Ως πατέρας, παππούς και γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, καταλαβαίνω και είμαι βαθιά λυπημένος για το πολύ βαρύ τίμημα όσων έπεσαν στη μάχη. Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψω τους ομήρους στις οικογένειές τους, αυτή είναι η υπέρτατη υποχρέωσή μου, μαζί με την προσπάθεια για απόλυτη νίκη στον πόλεμο», λέει.

 «Τι θα συμβεί στα επόμενα 75 χρόνια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επιτεύγματα σε αυτή τη μάχη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γκάλαντ ανέφερε ότι η χερσαία επιχείρηση «είναι κοντά» και «θα ξεκινήσει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Οι δυνάμεις είναι έτοιμες».