Tα βλέμματα όλου του κόσμου στρέφονται στη Μέση Ανατολή και τη Λωρίδα της Γάζας με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων, είναι σε εξέλιξη.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετράει 21 ημέρες και τα δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, πάντα με τη μεσολάβηση του Κατάρ που παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτές, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο.

Μεσανατολικό: Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για "σημαντική πρόοδο" στο θέμα απελευθέρωσης αιχμαλώτων

Πηγές του δικτύου Al Jazeera αναφέρουν ότι «προχωρούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής αιχμαλώτων» ενώ το CNN, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει ότι υπήρξε «σημαντική πρόοδος» για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ένα από αυτά είναι αν η ενδεχόμενη συμφωνία θα είναι προσωρινή ή το τέλος αυτού του πολέμου που συγκλονίζει τη Μέση Ανατολή εδώ και 2 εβδομάδες.

Ο Ιμπραχίμ Φραϊχάτ, από το Ινστιτούτο της Ντόχα, τόνισε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μια «τεράστια τομή» ανάλογα με τους όρους της. «Θα είναι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου;», αναρωτήθηκε, μιλώντας στο Al Jazeera.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια πολύ ισχυρή ισραηλινή απόρριψη σε κάθε είδους κατάπαυση του πυρός, ακόμη και σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός… Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, στη συνεδρίασή της, ζητούσε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και ήταν λίγο διστακτική ακόμη και στο να το πει αυτό. Έτσι, δεν υπάρχει καμία σοβαρή πίεση προς το Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ιμπραχίμ Φραϊχάτ.

Την ίδια ώρα, ένας αξιωματούχος από χώρα της Δύσης που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, είπε στο CNN ότι υπάρχει ακόμα αισιοδοξία για πιθανή απελευθέρωση, όμως αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος περνάει. Αν και υπάρχει πρόοδος, ο ίδιος σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν θα καθυστερήσει για πολύ ακόμη τη χερσαία επιχείρηση.