Τον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα αποκάλυψε στις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα θα έχει ρόλο και η Ελλάδα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί στην ανάγκη πρωτοβουλιών ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση δήλωσε ότι προετοιμάζεται ένας ανθρωπιστικός συνασπισμός από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο».

Εμανουέλ Μακρόν: Έγιναν οι πρώτες επαφές

Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι σε στενή επαφή και με την Ελλάδα, αλλά και όλους τους ευρωπαίους εταίρους που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία τόσο για την προστασία των αμάχων όσο και για την ευόδωση των προσπαθειών απελευθέρωσης των ομήρων.

Διαβάστε ακόμα: Ο Μακρόν συζητά με Ελλάδα και Κύπρο τη δημιουργία "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για τη Γάζα

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος και σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο να οργανωθεί η παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στην ξηρά, ακόμη και κατά μήκος των ακτών και για τον λόγο αυτό ο ρόλος της Κύπρου που είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος στην περιοχή, είναι σημαντικός για να διευκολυνθεί είτε η μεταφορά τραυματιών είτε η αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Την Πέμπτη αναχώρησε από την Τουλόν, με προορισμό την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γάζας το πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, με σκοπό να συνδράμει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην στήριξη των νοσοκομείων της Γάζας για την περίθαλψη των τραυματιών.

Το «Tonnerre» είναι αμφίβιο ελικοπτεροφόρο της κλάσης Mistral με μήκος 199 μέτρα, που μπορεί να διεξάγει επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς ασθενών και παροχής ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα.

Στην Κύπρο εν τω μεταξυ έγινε γνωστό ότι έχουν σπεύσει ομάδες από 19 κράτη που σε συντονισμό με τις κυπριακές αρχές ετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό του απεγκλωβισμού από Ισραήλ και Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι ομάδες αυτές έχουν εγκατασταθεί στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, αλλά και στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι αν προκύψει ανάγκη, θα χρειαστεί να γίνει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση ανάλογης ή και μεγαλύτερης κλίμακας από αυτής του 2006, που έλαβε χώρα λόγω του πολέμου τότε στον Λίβανο.

Ο ρόλος της Κύπρου σε μια τέτοια μεγάλη διεθνή ανθρωπιστική επιχείρηση είναι κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την Άγκυρα και δεν είναι τυχαίο ότι προχθές ο κατοχικός ηγέτης Ε.Τατάρ κατήγγειλε ότι η παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία ομάδων από την Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ειδικευμένων στον απεγκλωβισμό πολιτών από εμπόλεμες ζώνες, συνιστά παραβίαση των Συνθηκών Εγγυήσεων και όφειλαν προηγουμένως να ζητήσουν την άδεια της Τουρκίας.