Η πριγκίπισσα της Ισπανίας Λεονόρ ορκίζεται αύριο Τρίτης (31/10/2023) στην ισπανική Βουλή, παρουσία των των 350 βουλευτών της χώρας της.

Η διάδοχος του ισπανικού θρόνου ενηλικιώνεται και σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της. Ουσιαστικά με τη συμπλήρωση των 18 ετών αυξάνονται και οι αρμοδιότητές της.

Αν και εργάσιμη ημέρα, στη Μαδρίτη δουλεύουν πυρετωδώς για μία σημαντική στιγμή για τη βασιλική οικογένεια. Εδώ και εβδομάδες γίνονται εργασίες στη Βουλή για την ορκωμοσία, η οποία είχε γίνει πρώτη φορά το 1986, όταν είχε ενηλικιωθεί ο σημερινός βασιλιάς Φελίπε.

Η Λεονόρ, πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Φελίπε και της βασίλισσας Λετίθια, στις 31 Οκτωβρίου κλείνει τα 18 της χρόνια και με την ορκωμοσία της, πέρα από τις νέες αρμοδιότητες που καλείται να λάβει, σε περίπτωση θανάτου του πατέρα της, ως διάδοχος θα πάρει τη θέση του, αν και το μη αναθεωρημένο Σύνταγμα του 1978 δεν προβλέπει λεπτομέρειες γι' αυτό.

Πάρτι στους δρόμους της Μαδρίτης με χορούς και κεράσματα σε τουρίστες

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, αναμένονται εκδηλώσεις στην πόλη της Μαδρίτης, με μουσική, γλυκά, αναμνηστικά πανό και τα χρώματα της ισπανικής σημαίας σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης. Παράλληλα, θα στηθούν γιγαντοοθόνες στο κέντρο ώστε όσοι θέλουν να μπορούν να παρακολουθούν την τελετή από τις 12 το μεσημέρι.

Πριν από την ορκωμοσία θα υπάρξει πομπή από το παλάτι μέχρι τη Βουλή, ενώ ο δήμος της Μαδρίτης μοίρασε χιλιάδες σημαιάκια για τους ενδιαφερόμενους.

Επίσης, ο δήμος έχει υπολογίσει για τους τουρίστες αλλά και τους περαστικούς στο κέντρο της πόλης την προσφορά γλυκών και ορεκτικών, ενώ η μπάντα του δήμου και μουσικά συγκροτήματα θα προσφέρουν ζωντανή μουσική σε διάφορα σημεία της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 18:00, όταν και θα πραγματοποιηθεί επίσημο δείπνο στο οποίο θα παραβρεθεί και ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος, προερχόμενος από το Άμπου Ντάμπι, όπου διαμένει μόνιμα, και ο οποίος θα αναχωρήσει αμέσως μετά.

Στην εκδήλωση της ορκωμοσίας στη Βουλή δεν θα παραστεί ούτε ο πρώην βασιλιάς αλλά ούτε και η βασίλισσα Σοφία.