Hταν ένα 24ωρο νωρίτερα από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όταν η επίτιµη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας βρέθηκε στο Παλαιό Ψυχικό. Η αδερφή του κοιτούσε µελαγχολικά το πατρικό της. Μέχρι που κάποια στιγµή ο επικεφαλής της οµάδας που είχε αναλάβει το «λίφτινγκ» του οικήµατος την αναγνώρισε και την ενηµέρωσε ότι, εφόσον το επιθυµούσε, µπορούσε να επικοινωνήσει µε τους σηµερινούς ιδιοκτήτες, ώστε να της επιτραπεί η είσοδος και να δει το σπίτι. Eνα σπίτι που για εκείνη είχε -και έχει- ξεχωριστή συναισθηµατική αξία. Oµως, αρνήθηκε. Ευγενικά.

Το πολυτελές οίκηµα αγοράστηκε το 1937 από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ από βαθύπλουτο επιχειρηµατία της Κωνσταντινούπολης, προκειµένου να εγκατασταθούν ο Παύλος µε τη Φρειδερίκη. Πρόκειται για τα ανάκτορα του Ψυχικού, διώροφο 1.200 τ.µ., που από το 1987 µέχρι σήµερα η αποκατάσταση-αναµόρφωσή του πέρασε σωρεία γραφειοκρατικών και δικαστικών διαδικασιών. ∆ηµοπρατήθηκε και πουλήθηκε στην οικογένεια Χατζηιωάννου. Και η ίδια η Σοφία, µάλιστα, το είχε διεκδικήσει. Και τώρα που τα περιρρέοντα σενάρια ισχυρίζονται ότι έρχεται για µόνιµη εγκατάσταση στην Ελλάδα, έχουν κάθε λόγο οι κονεσέρ να επικεντρώνονται και στο εν λόγω οίκηµα, υπερτονίζοντας τη µόνιµη εγκατάστασή της στο Ψυχικό. Αλλωστε, και ο Χουάν Κάρλος επέστρεψε στην Ισπανία από την τριετή «εξορία».

sofia_1
Η βασιλομήτωρ Σοφία αποχαιρετά την Ισπανία και ετοιμάζεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα

Επανενεργοποίηση και στην ευρύτερη δραστηριοποίηση του ιδρύµατος «Αννα-Μαρία»

Η διαφορά είναι πως η Σοφία εδώ και πολύ καιρό, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Secret», έχει συγκεκριµένο χώρο όπου µένει - στο Ψυχικό πάλι. Αν θα µεταφέρει όλα της τα κοσµήµατα, τις τουαλέτες και τα µεµοραµπίλια από τη ζωή της στη Μαδρίτη εκεί ή θα προτιµήσει κάποιο άλλο, δεν µπορεί κανείς -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- να το γνωρίζει µε σιγουριά. Το βέβαιο, από την άλλη πλευρά, είναι πως οι σχέσεις της µε την Αννα-Μαρία, τη σύζυγο του αγαπηµένου της αδερφού, είναι αγαστές. Οπως και µε τα ανίψια της. ∆εν είναι λίγες οι φορές που επικοινωνούν συζητώντας διάφορα θέµατα. Εφόσον έρθει για µόνιµη εγκατάσταση στην Ελλάδα, θα συνδράµει στην επανενεργοποίηση και στην ευρύτερη δραστηριοποίηση του ιδρύµατος «Αννα-Μαρία». Με τον πρωτότοκο γιο του τέως και της πρώην βασίλισσας, τον Παύλο, τώρα πια επικεφαλής.

sofia_2
Η επιστροφή του «άσωτου» συζύγου τη διώχνει από τη δεύτερη πατρίδα της

Και οι βαθύτερες αιτίες της «επαναφοράς» της στη χώρα µας, 61 χρόνια µετά, από τον Μάιο του 1962, οπότε παντρεύτηκε στη Μητρόπολη Αθηνών τον πρίγκιπα, τότε, Χουάν Κάρλος; Ο επαναπατρισµός του... άσωτου άντρα της στην Ισπανία από το Αµπου Ντάµπι. Φιλοβασιλικά -και όχι µόνο- έντυπα εδώ και καιρό διατυµπανίζουν την άφιξή του και τη συνδέουν µε την απόφαση της βασιλοµήτορος να γυρίσει στην Ελλάδα και να ζήσει εδώ όσα χρόνια τής αποµένουν. Και τώρα που εκείνος επέστρεψε στη χώρα του φλαµένκο, όλα συνηγορούν στην επάνοδο της Σοφίας στη χώρα µας.

sofia_4
Στιγμιότυπο από τον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος

Έχουν να κοιμηθούν μαζί από το... 1976 (;) 

Αλλωστε, επί µακρόν, ο Χουάν Κάρλος δεν συζητιέται παρά µόνο για τις «αταξίες» του, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναλαµβάνουν ανά τακτά διαστήµατα πως «έχουν να κοιµηθούν µαζί από το... 1976, από τότε που τον έπιασε µε άλλη στη διάρκεια κυνηγετικού ταξιδιού» - αυτό είχε γραφτεί και παλαιότερα, είναι το στάνταρντ, θα λέγαµε, κουσκούς στα ισπανικά ΜΜΕ που ασχολούνται µε γαλαζοαίµατους.

sofia_5
Οι σχέσεις της με τη βασίλισσα Λετίθια δεν είναι και οι καλύτερες

Η φήµη ξεκίνησε από τον ισχυρισµό της θεωρούµενης εξπέρ σε βασιλικά θέµατα και συγγραφέα Πιλάρ Εϊρ. Σοφία και Χουάν Κάρλος το νέο έτος έγιναν πρώτη φορά θέµα στις 17 Ιανουαρίου: Τα φώτα της διεθνούς κοινής γνώµης στράφηκαν εκ νέου στο γηραιό βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας, καθώς είχαν βρεθεί -για λίγες ώρες µόνο- στην κηδεία του τέως. Αυτά τα τρία χρόνια µετά την αυτοεξορία του Χουάν Κάρλος στα Αραβικά Εµιράτα, υπό το βάρος σκανδάλων για οµιχλώδεις οικονοµικές δοσοληψίες και επανειληµµένες εξωσυζυγικές σχέσεις, δεν φέρεται να κρατούσαν επαφή. Επιπλέον, στις λίγες ηµέρες που η Σοφία έµεινε στην Αθήνα (για τον αποχαιρετισµό στον τέως), οι µνήµες από τη ζωή της εδώ ξύπνησαν ξανά. Αλλωστε, έχει αποκαλύψει ότι θα ήθελε να περάσει τα τελευταία χρόνια της στην Ελλάδα και, όταν φύγει από τη ζωή, να αποτεφρωθεί και τις στάχτες της να τις ρίξουν στο Αιγαίο. Οπως της Μαρίας Κάλλας. Οσο για το πού µένει τώρα στην Ισπανία, όπου πηγαινοέρχεται;

sofia_3
Η χαρά της στον γάμο του γιου της δεν διήρκεσε πολύ

Στο βασιλικό παλάτι «La Zarzuela», στη Μαδρίτη, µαζί µε την µικρότερη αδερφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος. Ταξιδεύουν για διακοπές στη Μαγιόρκα και σε άλλα µέρη, αλλά η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά τους. Για αρκετά χρόνια, έως το 2018, όταν η πριγκίπισσα Ειρήνη απαρνήθηκε την ελληνική υπηκοότητα και απέκτησε την ισπανική, ζούσε σε ένα µικρό διαµέρισµα στην Πλατεία Μαβίλη (για το συγκεκριµένο είναι άγνωστο εάν παραµένει στην κατοχή των Ελλήνων γαλαζοαίµατων).

sofia_6
Σε παλαιότερες, καλές στιγμές με τον αδερφό της, τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Ο «άτακτος» Χουάν Κάρλος

Από την άλλη, δεδοµένου ότι δεν είχαν κοπάσει επί τρία συναπτά έτη οι φήµες πως η επί σαράντα χρόνια ερωµένη του Χουάν Κάρλος ήταν µαζί του στο Αµπου Ντάµπι, από την αρχή της «εξορίας» του από την Ισπανία, απόφαση που ακόµη λέγεται ότι έλαβε ο γιος του βασιλιά, Φελίπε, τα σενάρια που τη θέλουν να µην ξαναπατάει -παρά µόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο- στην Ισπανία «ευδοκιµούν». Και µάλιστα τώρα, για ευνόητους λόγους, είναι πάλι σε έξαρση. Οπως, κατά διαστήµατα, γράφει το περιοδικό «Lecturas»: «Ο βασιλιάς δεν είναι µόνος. Η πιστή φίλη του τα τελευταία 40 χρόνια, Μάρτα Γκόγια, είναι µαζί του, το άτοµο που συγχωρεί τα πάντα, δεν τον απογοητεύει ποτέ, τον συνοδεύει και τον παρηγορεί». Νωρίτερα, το «µενού» περιλάµβανε άλλη ερωµένη του, την Κορίνα Τσου Ζάιν Βίτγκενσταϊν. Για το αµφιλεγόµενο ταξίδι τους στην Μποτσουάνα το 2012 είχε µίλησε η πρώην ερωµένη του Χουάν Κάρλος στο podcast της «Corinna and the King», χαρακτηρίζοντάς τον «ανισόρροπο και επίµονο», ότι επέστρεφε από τα ταξίδια του µε σάκους γεµάτους χρήµατα. Στα επιµέρους, όµως, και στο τι (ισχυρίζεται ότι) συνέβη στο ταξίδι τους στην Μποτσουάνα για να γιορτάσουν τα 10α γενέθλια του γιου της: Κατά την άφιξή τους, η Κορίνα ισχυρίζεται πως αντιλήφθηκε ότι σκόπευε να εκµεταλλευτεί στο έπακρο τις διακοπές και είχε φέρει µαζί του κιβώτια µε κρασί. Επειτα από µια βραδιά ποτού, ο τέως βασιλιάς ξύπνησε µε πόνο, λέγοντας ότι δεν θυµόταν τι είχε συµβεί το προηγούµενο βράδυ.

Στις λίγες ημέρες που έμεινε στην Αθήνα για τον αποχαιρετισμό στον τέως, οι μνήμες από τη ζωή της εδώ ξύπνησαν ξανά και θα ήθελε να περάσει τα τελευταία χρόνια της στη χώρα μας


Η Κορίνα ισχυρίζεται πως της ζήτησαν το ιδιωτικό της τζετ ώστε να επιστρέψει στην Ισπανία. Και η Γερµανίδα επιχειρηµατίας και µετρέσα του επί επτά έτη αναρωτήθηκε εάν το επίσηµο αεροσκάφος δεν µπορούσε να παρασχεθεί επειδή το ταξίδι µε όλα του τα έξοδα είχε κρατηθεί µυστικό από την κυβέρνηση. Ο,τι κι αν ισχύει, όταν τα νέα για την απόδραση γνωστοποιήθηκαν, ο λαός εξοργίστηκε - µιλάµε για περίοδο βαθιάς κρίσης (και εκεί). Επιπλέον, δηµοσιοποιήθηκε φωτογραφία από άλλο κυνηγετικό ταξίδι (του 2006), που έδειχνε τον βασιλιά να ποζάρει µε νεκρό ελέφαντα, εξοργίζοντας ακτιβιστές αλλά και κυνηγούς - οι δεύτεροι θεώρησαν τη θανάτωση ελέφαντα υπερβολική.

Πώς να αντεπεξέλθει σε όλα αυτά η Σοφία; Το πρεστίζ της, λόγω του «άτακτου» συζύγου της, να ενισχυθεί δεν ήταν δυνατόν. Εχει όλα τα δίκια του κόσµου να θέλει να έρθει µόνιµα στη χώρα µας.

Και να ξεχαστεί: στο Ψυχικό, στην Κέρκυρα, στο Πόρτο Χέλι, στο Καστρί, παρέα µε τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ... Οπουδήποτε. Εξάλλου, όπως επίσης κατά διαστήµατα γράφουν τα ισπανικά ΜΜΕ, η Σοφία δεν τα πάει καλά ούτε µε τη σύζυγο του γιου της, την όµορφη βασίλισσα των Βάσκων, Λετίθια. ∆εν είναι λίγες οι φορές που τα ΜΜΕ τις έχουν απαθανατίσει να κάνουν γκριµάτσες όταν βρίσκοναι στον ίδιο χώρο, αλλά και να έχουν τσακωθεί. Κι ας ήταν µες στην καλή χαρά πηγαίνοντας να δουν µαζί την... «Μπάρµπι». Ο κόσµος της βασιλοµήτορος µόνο ιδανικά πλασµένος µέσα σε ροζ συννεφάκια δεν είναι. Γιατί τα παραµύθια είναι για το Χόλιγουντ. Αποκλειστικά. Οχι για τη ζωή. Είτε µιλάµε για royals είτε όχι...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 7/10